Kad je maloljetnik vlasnik auta: Polisa na ime staratelja

Novi informacioni sistem ne može da prihvati da polisa osiguranja glasi na maloljetno lice
1291 pregleda 1 komentar(a)
Boris Šaban, Foto: Saša Marković
Boris Šaban, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 19.07.2016. 18:08h

Otkad je 1. februara počela primjena bonus-malus sistema u osiguranju uz pomoć informacionog sistema, javilo se par problema prilikom osiguranja motornih vozila.

U nacionalnom birou osiguravača kažu da se najčešće javljaju poteškoće zbog brojeva šasije koji u sebi imaju karaktere koji nijesu dozvoljeni, ali to je uspješno rješavano u hodu. Takođe, problem se javlja i ako maloljetna osoba dobije na poklon motorno vozilo, naslijedi ga ili dobije u nagradnoj igri. U tom slučaju sistem ne može da prihvati da polisa osiguranja glasi na maloljetno lice, što znači da auto ne može da bude registrovan za saobraćaj.

“Maloljetno lice ne može da upravlja motornim vozilom i bilo kakav ugovor koji bi se sklopio po toj osnovi je ništavan, ne bi mogao da proizvede pravno dejstvo. To smo identifikovali, sistem smo postavili tako da maloljetne osobe ne mogu da budu osiguranioci, sistem neće prihvatiti njihovu polisu osiguranja kao validnu i samim tim neće moći da izda polisu”, kazao nam je Boris Šaban, direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG).

“Niko ne osporava maloljetnom licu vlasništvo nad vozilom, on može da bude vlasnik, ali to vozilo ne smije da stavi u promet. Samo staratelj ili roditelj, neko ko po zakonu može da pomaže odnosno vodi računa o maloljetnom licu može da koristi to vozilo. “

Čim su se pojavili prvi ovakvi slučajevi, u NBOCG su brzo reagovali. Uz razumijevanje nadležne službe u MUP-u, pronađeno je optimalno rješenje.

“Vrlo brzo smo to riješili, na taj način što u takvim slučajevima ovlašćeno lice postaje korisnk vozila, polisa se izdaje na njegovo ime, kao i saobraćajna dozvola, uz priložene dokaze da je on staratelj”, kaže Šaban.

Bonus video: