Kad su polovni djelovi preporuka

Na autootpadu možete da kupujete djelove limarije, plastične komponente, pa čak i elektroniku, ali nikako djelove upravljačkog mehanizma i kočionog sistema
546 pregleda 1 komentar(a)
rezervni djelovi, Foto: Saša Marković
rezervni djelovi, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 16.02.2016. 20:40h

Cijene originalnih rezervnih djelova za moderne automobile u velikom broju slučajeva znaju da budu izuzetno visoke za naš standard, pa vlasnici vozila traže druga rješenja.

Na takozvanim autootpadima koji se bave rastavljanjem havarisanih i rashodovanih vozila i prodajom djelova, pojedine komponente su čak i nekoliko puta jeftinije nego originalni djelovi. Međutim, pri tom treba voditi računa da se ne ugrozi bezbjednost vožnje, putnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

"Na autootpadu nikako ne smijete da kupujete djelove upravljačkog mehanizma i kočionog sistema, kao ni određene djelove motora i priključnih agregata motora”, kaže Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Renault koji posluje u okviru kompanije “Alliance".

"Polovni djelovi koji se mogu preporučiti su staklene površine na vozilu, ali da se prethodno provjeri da nije došlo do nekog oštećenja, zatim djelovi limarije kao što su hauba, krilo, vrata, a u tu grupu spadaju i unutrašnji djelovi vozila".

Glavni problem kod polovnih djelova je njihovo porijeklo. Oni se skidaju sa nekog vozila koje je pretrpjelo teži udes, a teško je procijeniti da li je došlo do mehaničkog oštećenja na tom dijelu. Međutim, u nekim firmama koje se bave rasklapanjem vozila i prodajom polovnih djelova itekako brinu o kvalitetu.

"Prilikom same kupovine havarisanog vozila mi se trudimo da što bolje obratimo pažnju na nedostatke vozila koji su nastali prilikom štete", kaže Žarko Uzelac iz autokuće "Uzelac".

"U 90 odsto slučajeva napravimo dobru procjenu, posebno kad se radi o limarskim djelovima, pa čak i o djelovima sistema vješanja".

Druga vrsta vozila na autootpadu su ona koja su prešla veliki broj kilometara i kao takva su rashodovana.

"Kod starijih vozila ne možete sa sigurnošću da tvrdite da su na njima originalni rezervni djelovi, možda su to neki zamjenski djelovi koji su na njih montirani tokom održavanja”, kaže Jovica Anđelić.

Najveći rizik kupac polovnih djelova prihvata kada kupuje potrošne djelove kao što su set kvačila, kočioni diskovi ili amortizeri.

"Dešava se da se takav polovni dio prilikom ugradnje ponaša potpuno ispravno, da zadovoljava uslove rada motora, ali posle određenog vremena dolazi do otkazivanja”, upozorava Anđelić.

Međutim, Uzelac kaže da je svjestan ovakve mogućnosti, i da mu dugogodišnje iskustvo omogućava da uz veliku pažnju ipak razdvoji žito od kukolja kad su u pitanju potrošni djelovi.

Anđelić savjetuje da prije bilo kakve kupovine provjerite cijenu rezervnog originalnog dijela, jer ta razlika može da bude minimalna ili čak i da je nema. Ovlašćeni servis treba konsultovati čak i kad se odlučite za kupovinu polovnog dijela. Na primjer, ko se odluči za kupovinu motora ili mjenjača po broju šasije u servisu mogu da provjere u kakvom su oni stanju, to jest koliku su kilometražu “prešli”.

Alternativu originalnim djelovima predstavljaju i djelovi koji dolaze iz male privrede, to jest od nezavisnih proizvođača.

"Ima ih mnogo loših, a ima i koji mogu da zadovolje u nekoj mjeri kvalitet, ali na kraju se ispostavi da je najisplativije ugraditi originalni rezervni dio”, kaže Anđelić.

Sa tim se slaže i Uzelac: “Što se tiče karoserijskih djelova postoji dosta njih koji mogu da prođu, ali ima i dosta plastičnih djelova koje je nemoguće montirati”.

Na tržištu zamjenskih djelova postoje i komponente visokog kvaliteta. Njemački proizvođač Meyle-HD čak tvrdi da njegovi djelovi u poređenju sa originalnim djelovima imaju duži vijek trajanja.

To je rezultat dugotrajnog istraživanja slabosti pojedinih originalnih djelova radi poboljšanja njihovih karakteristika u cilju pouzdanosti i dugotrajnosti. Dokaz za to je garancija od čak četiri godine koju Meyle-HD daje na svoje djelove.

Za kraj, savjet da pri kupovini vozila vodite računa da je početna cijena automobila predstavlja samo dio troškova. Dalje održavanje i cijena rezervnioh djelova zavisi od klase automobila, pa će vas djelovi za folksvagen polo uvijek koštati mnogo manje nego za audi A8.

Najveća ušteda na elektronici

Kod polovnih djelova najveću uštedu možete da ostvarite na elektronskim komponentama.

"Rijetko ko se odlučuje za kupovinu novih elektronskih djelova jer su cijene za naše uslove abnormalne”, kaže Žarko Uzelac.

Međutim, kod ugradnje polovne elektronike treba da budete spremni i na poteškoće.

"Svi automobili novije generacije u elektronici imaju zapisane brojeve šasije, pa pojedine elektronske djelove nije moguće ugraditi na drugo vozilo, prije neke intervencije na djelovima, čime im smanjujemo kvalitet i vijek trajanja. To se radi isključivo u nekoj prijekoj nuždi kad je drugo rješenje finansijski neopravdano za vlasnika vozila ”, objašnjava Anđelić.

Uzelac, međutim, kaže da izlazi u susret mušterijama tako što im ustupa komponentu na probu par dana, a nakon toga je moguća reklamacija u slučaju da se on ne uklapa u sistem vozila.

Bonus video: