Kako će RTCG primjenjivati ugovor bez plana?

Programske kvote iz ugovora Javnog servisa i Vlade Crne Gore oslanjaju se na programsko-produkcioni plan, koji Savjet RTCG još nije usvojio
103 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Mićunović, Andrijana kadija, Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Vladan Mićunović, Andrijana kadija, Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.05.2018. 19:33h

Neusvajanje programsko-produkcionog plana (PPP) Televizije Crne Gore (TVCG) dovodi u pitanje primjenu ugovora koji će Radio-televizija Crne Gore (RTCG) narednih dana potpisati sa Vladom.

Vlada je na jednoj od ranijih sjednica usvojila nacrt Ugovora o pružanju javnih usluga, koji je Ministarstvo kulture prethodno usaglasilo sa RTCG-om, ali programske kvote, propisane tim ugovorom, oslanjaju se na PPP-ove radija, televizije i veb portala Javnog servisa. Savjet RTCG na martovskoj sjednici nije usvojio plan za TVCG, a jeste nacrt ugovora, čiji se sadržaj oslanja na PPP. Protiv plana su glasali predsjednik Savjeta Ivan Jovetić i članovi Goran Sekulović, Mimo Drašković, Slobodan Pajović i Dragana Tripković, dok su PPP podržali Igor Tomić, Perko Vukotić, Vladimir Pavićević i Milan Radović. Od tada, programsko-produkcioni plan za TVCG se nije našao na dnevnom redu Savjeta, a prema saznanjima “Vijesti” on neće biti predmet rasprave ni na sjednici zakazanoj za četvrtak.

Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija potvrdila je “Vijestima” da će narednih dana sa Vladom potpisati ugovor o pružanju javnih usluga, ali ne zna kako će se primjenjivati bez Programsko-produkcionog plana. “Pitanje je kako će se primjenjivati ugovor kada nije usvojen programsko-produkcioni plan. Kvote, koje su predviđene ugovorom, oslanjaju se na one iz produkcionog plana koji nije usvojen, a iste su predviđene Zakonom o javnim radiodifuznim servisima”, kazala je Kadija.

Ona je na jednoj od ranijih sjednica Savjeta saopštila da se program TVCG emituje “na crno” jer nemaju PPP po kojem bi radili. Kadija je tada kazala da će za takvo stanje biti odgovoran Savjet, jer odbija da usvoji PPP, a ne daje razloge za njegovo neusvajanje ili smjernice kako da se plan poboljša. Time, kazala je, dovode u nezavidnu situaciju menadžment i Javni servis, jer su obavezni da proizvode program, a nemaju dokument prema kojem to treba da rade.

Jovetić juče nije odgovarao na pozive i SMS novinara “Vijesti”,da odgovori kadaa će se PPP za televiziju naći na dnevnom redu Savjeta i kako će se primjenjivati ugovor.

Radović smatra da do usvajanja plana mora doći što prije i to u saradnji menadžmenta i Savjeta. “Kao što znate planovi su usvojeni za Radio i Portal, ostaje još za Televiziju. Ovo je jedna neobična situacija i nije se desila do sada u ovom mandatu Savjeta. Televizija emituje program i bez plana, koji bi trebalo da bude osnova za kasnije izvještavanje o radu”, kazao je Radović.

Zbog neostvarivanja PPP-a ili Ugovora sa Vladom Savjet bi, po Zakonu, mogao da razriješi generalnog direktora RTCG. Nekoliko članova Savjeta su najavljivali da će podnijeti inicijativu za razrješenje, a to formalno nije zatraženo.

Drašković je od Kadije tražio da smijeni direktora TVCG Vladana Mićunovića, jer će u suprotnom biti primoran da traži njeno razrješenje, šta je ona odbila. Drašković je potom najavio inicijativu za raspravu o (ne)povjerenju generalnoj direktorici. Savjet će ponovo raspravljati o istim ugovorima

Savjet RTCG će u četvrtak ponovo raspravljati i o ugovorima RTCG, koje je Kadija potpisala sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), Centrom za monitoring i istraživanja (CEMI) i kompanijom “E3 Consulting”.

O tim ugovorima su članovi Savjeta već raspravljali na prethodnoj sjednici i u raspravi zaključili da nije bilo kršenja Zakona, ali i da ta pitanja nijesu u nadležnosti tog tijela.

Jovetić je ranije saopštio da smatra da se o tim pitanjima nije “raspravilo do kraja”, zbog čega ih je ponovo stavio na dnevni red kako bi se Savjet do kraja izjasnio o njima.

Bonus video: