Kako da prepoznamo kvar grijača?

Ako grijači kod vozila ne rade kako treba, lako je zaključiti da će motor pri hladnijem vremenu otežano paliti, ili uopšte neće biti moguće pokrenuti ga
14491 pregleda 0 komentar(a)
grijač, auto, Foto: Shutterstock
grijač, auto, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2018. 15:20h

Kada u hladno zimsko jutro date kontakt na svom dizel automobilu, primijetićete lampicu u obliku spirale koja će se isključiti nešto kasnije od ostalih. To je znak da su grijači zagrijali smješu u cilindrima i time omogućili startovanje motora.

Dakle, za paljenje smješe goriva i vazduha kod dizel motora nijesu potrebne svjećice kao kod benzinskih. Eksplozija te smješe, koja predstavlja osnovni uslov za rad motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, nastaje usljed visokog pritiska koji stvara specijalna pumpa.

Međutim, da bi paljenje motora uvijek bilo pouzdano, posebno pri niskim spoljašnjim temperaturama, dizel motori se i te kako oslanjaju na pomoć grijača koji se nalaze u glavi svakog cilindra.

Oni su posebno važni kod starijih modela, jer bez njihove pomoći ne možete upaliti motor ni kada su temperature u plusu. Kod novijih modela se pale tek ispod -4 stepena. Zato grijači kod novijih automobila traju dugo. Proizvođači savjetuju njihovu zamjenu na oko 80.000 do 100.000 kilometara. Ali zašto su grijači toliko važni?

Tokom dužih perioda u kojima motor ne radi, komore za sagorijevanje i blok motora se prilično ohlade. Kada se tome doda već dosta hladan spoljašnji vazduh koji se usisava u cilindre, temperatura koja se dobije komprimovanjem smješe ne omogućava njeno samostalno paljenje.

U tom trenutku na scenu stupaju grijači. Oni su ušrafljeni u glave cilindara, a njihov vrh koji doseže do komore za sagorijevanje, zagrijava se do visokih temperature čim dobije struju. U zavisnosti od vrste grijača, on za samo par sekundi dostiže temperature preko 1.000°C, i tako brzo zagrijava smješu. Ovaj proces zagrijavanja koji se dešava prije samog pokretanja motora se takođe zove “predgrijanje”.

Na početku predgrijanja, struja protiče kroz provodnike u grijaču i regulacioni kalem, da bi stigla do kalema na vrhu grijača, koji ubrzo dostiže tačku usijanja. Ako grijači kod vozila ne rade kako treba, lako je zaključiti da će motor pri hladnijem vremenu otežano paliti, ili uopšte neće biti moguće pokrenuti ga. Kako da znamo da je došlo vrijeme za zamjenu grijača?

Naravno, najbolji pokazatelj da grijači nijesu u dobrom stanju je nemogućnost startovanja dizel motora, kada se nakon okretanja ključa čuje verglanje, a motor se ipak ne pali.

Ipak, da ne bi došli u situaciju da uopšte ne možete da pokrenete motor, treba da reagujete prilikom pojave simptoma koji nagovještavaju ovakav ishod.

Jedan od njih je otežano startovanje mašine, koje se naročito javlja u hladnim jutrima. Čak i kada uspijete da pokrenete motor, on će imati vrlo grub rad dok se ne zagrije. Uzrok tome je loše paljenje smješe, jer grijači ne zagrijavaju dovoljno unutrašnjost cilindara. Rezultat je nepotpuno sagorijevanje smješe. Čak i kada upalite motor nakon par pokušaja, vrlo vjerovatno ćete imati isti problem kada ostavite automobil par sati na parkingu.

Gust bijeli dim koji izlazi iz auspuha dok je motor hladan, je još jedan znak da grijači ne funkcionišu. Pošto smješa ne sagorijeva u potpunosti, gorivo dolazi u izduvni sistem, što rezultira pojavom dima. Kada motor dostigne radnu temperaturu, dim nestaje.

Naravno, svi ovi simptomi mogu da se jave odjednom. Dakle, ako motor vašeg vozila otežano pali, a kada konačno upali radi grubo i ispušta bijeli dim dok se ne zagrije, možete da budete gotovo sigurni da je problem u grijačima.

Ponekad grijač može da prestane da radi i zbog kvara na releju. Kod novijih modela to reguliše elektronika. Neće se odraziti na rad motora, ali će grijač da se ošteti vrlo brzo.

Cijena grijača, u zavisnosti od motora, kreće se od oko pet do preko 20 eura.

Uz malo iskustva i alata možete i sami da ih zamijenite

Grijače na vozilu možete i sami da promijenite. Za to će vam biti potrebno samo malo iskustva i odvijač, takozvana gedora. Grijače bi trebalo da pronađete vrlo lako. Oni se nalaze pri vrhu bloka motora, raspoređeni tako da njihov vrh ulazi u cilindre. Zamjena je proces koji traje oko 30 minuta.

Grijače ćete skunuti tako što ćete prvo raskačiti kablove koji su priključeni na njih, zatim otpustite šrafove koji ih drže na mjestu, i konačno ih odšrafiote iz motora. Kada to uradite, pogledajte ih. Ako su crni, treba da ih zamijenite. Možete da zamijenite tačno određeni grijač, ili sve u kompletu.

Ako su grijači sivkasti na vrhovima, testirajte ih da biste provjerili jesu li i dalje upotrebljivi. Za to su vam potrebni samo kablovi za startovanje motora. Crveni kabl spojite na vrh grijača, a crni na tijelo grijača. Ako grijač radi pravilno, njegov vrh će početi da sija. Zato nikako ne držite grijač za vrh kada radite ovu probu.

U slučaju da vrh ne sija, grijač nije u funkciji.

Bonus video: