Kako da se savršeno spakujete za put

Evo pet preporuka koje će vam pomoći da na najbolji način uredite automobil za putovanje
214 pregleda 0 komentar(a)
Pakovanje stvari, Foto: Matthew Howell
Pakovanje stvari, Foto: Matthew Howell
Ažurirano: 07.08.2018. 07:43h

Tri kofera, dva bazenčića na naduvavanje, kolica za bebe, reketi i bezbroj igračaka za djecu. Ovako izgleda prtljag porodice koja se sprema da ide na godišnji odmor. Pakovanje svega ovoga u automobil zahtijeva nekad dosta vještine, a tu je i stres da se ne zaboravi neka bitna stvar i na kraju, da se na najbolji način iskoristi raspoloživi prostor u automobilu.

Da bi vozačima olakšali pakovanje, u Seatu su udružili snage sa Mari Kondo, poznatom autorkom knjiga o urednosti kao životnoj filozofiji, koja je ustanovila takozvani KonMari metod. Evo pet preporuka koje će vam pomoći da na najbolji način uredite automobil za putovanje.

Manje je više

Ako znate šta da ponesete sa sobom, učinili ste prvi korak u pripremama za odlazak na godišnji odmor, kaže Alin Lau, prvi konsultant KonMari u Evropi. Prije nego što krenu sa pakovanjem, za mnoge najveći problem predstavlja odluka šta da se ponese, a šta da se ostavi kod kuće.

“Da biste riješili ovaj problem, dobar način je da napravite listu i da zamislite šta je za vas idealno ljetovanje. Na ovaj način spakovaćemo samo stvari koje će nam zaista biti korisne”, kaže Lau.

Sortirajte po kategorijama

Dobar način da sve organizujete lako i efikasno je da podijelite po kategorijama stvari koje ste odlučili da ponesete sa sobom. “Sortiranje određenih stvari po kategorijama kao što su odjeća, rekviziti, dječje igračke ili apoteka omogućava nam da izazov pakovanja savladavamo korak pokorak”, kaže ovaj ekspert.

Na primjer, igračke stavite zajedno sa sklopljenim plažnim rekvizitima, da biste iskoristili slobodan prostor.

Odjeću urolajte i postavite vertikalno

Pakovanje kofera sa ciljem da sve stane u njih je često nalik na igricu tetris. Da biste maksimalno iskoristili prostor možete da urolate svaki odjevni predmet i stavite ga vertikalno u kofer, jer će tako zauzeti manje prostora, i lako ćete vidjeti svaku pojedinačnu stvar”, preporučuje Lau. Osim toga, vizuelni efekat ovakvog pakovanja je vrlo prijatan.

Maksimalno iskorišćenje enterijera

“Sve na svom mjestu” nije samo filozofija, već je u ostvarenje ovog prstupa uloženo i mnogo inženjerskog umijeća. “Kada planiramo razvoj nekog modela automobila, prioritet nam je da stvorimo najveći mogući utovarni kapacitet, da bi iskoristili prednost svakog ćoška ili otvora”, objašnjava inženjer Seata Žordi Mora.

Svaki odjeljak automobila je koristan za odlaganje najneophodnijih stvarčica, kao što su maramice ili piće, i oni uvijek treba da budu pri ruci. Ali zapamtite, iz bezbjednosnih razloga nikad ne treba da ostavljate stvari nefiksirane po putničkoj kabini, na sjedištima ili na površini koja prekriva prtljažnik.

Zadnje ubacite, prvo vadite

Prva stvar o kojoj treba da vodite računa prilikom pakovanja prtljaga u auto je da provjerite možete li da iskoristite prostor ispod podnice prtljažnika, što je čest slučaj kod novijih automobila, koji umjesto rezervnog točka pune veličine imaju komplet za reparaciju gume. Stvari koje treba da budu prve koje ćete da izvadite stavite na najdostupnije mjesto. Uvijek je pametno staviti kofere tako da im ručke budu na gornjoj strani, jer ćete ih lakše izvaditi iz vozila. Kada smještate kofere, najteži uvijek treba da budu na dnu gepeka, i što više primaknuti zadnjim sjedištima, kaže Seatov ekspert za pasivnu bezbjednost Havijer Delgado.

“Ako ne smjestimo prtljag bezbjedno i pravilno, naglo kočenje ili iznenadni manevar bi mogao da učini da stvari počnu da lete unaokolo, i tada predstavljaju veliku opasnost za putnike”, kaže on. “Kada vozimo brzinom od 100 km/h i naglo zakočimo, prtljag od 30 kilograma se pretvara u projektil težak 90 kg, jer se njegova težina utrostručuje”.

Bonus video: