Kako izbjeći plaćanje interneta u hotelima

Putnici očekuju da tu uslugu dobiju za male pare ili jeftino, što nije uvijek slučaj. Dobra je vijest da postoji način kako da izbjegnete plaćanje
67 pregleda 9 komentar(a)
računar, korisnik, Foto: Shutterstock.com
računar, korisnik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.08.2012. 18:47h

Kada ste na putu, poslom ili privatno, jedna od onih stvari za koje ne želite da izdvojite novac je bežični pristup internetu u hotelima.

Hoteli bi mogli da izgube povjerenje klijenata ako bi gostima pokušali da naplate nadoknadu za korištenje interneta ukalkulisane u druge troškove. Sa druge strane, u mnogim objektima, posebno luksuznom smještaju, ova usluga se papreno plaća. Uz, navodne, garancije da možete da koristite super brzi internet.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja JD Power&Associates, oko 55 odsto svih gostiju hotela tokom svog boravka je, od 2006. godine, koristilo pristup internetu. Od tog broja, oko 87 odsto njih koristilo je Wi-Fi, odnosno bežični pristup.

Putnici, piše Mashable, očekuju da tu uslugu dobiju za male pare ili jeftino, što nije uvijek slučaj. Dobra je vijest da postoji način kako da izbjegnete plaćanje, pa probajte.

1. Napravite od svog uređaja hotspot

Moguće je povezati vaš pametni telefon sa računarom, tako što ćete od telefona napraviti pristupnu tačku. Imajte na umu da u tom slučaju možete dobiti visok račun za pernos podataka preko mobilne mreže, posebno ako ste u romingu. Ipak, ukoliko koristite SIM karticu lokalnog mobilnog operatora i računate da vas usluga korištenja interneta preko mobilnog i neće koštati previše, onda uživajte!

Nezaboravite postaviti lozinku na ovako kreiranu svoju mrežu, kako biste onemogućili druge goste da se povežu na internet preko vaše mreže. I vašeg računa.

2. Bežični ruter

U mnogim hotelima usluga korištenja Wi-Fi interneta košta, ali isto tako moguće je da pristup internetu preko Ethernet kabla dobijete besplatno. Ako imate bežični ruter koji ćete povezati na Ethernet mrežu, moći ćete da preko njega povežete mobilni telefon ili druge mobilne uređaje (laptop, iPad...) i koristite Wi-Fi mrežu besplatno.

3. U sobi se plaća, ali provjerite hol

Internet vas u hotelskoj sobi može koštati dosta, ali u nekim objektima možete da koristite besplatan internet u hotelskom predvorju.

Hoteli često naplaćuju internet u sobama kako bi spriječili goste da zaguše mrežu skidanjem streaming sdržaja. S druge strane, uslugu pristupa internetu bez nadoknade nude ako je koristite u predvorju.

4. Pronađite najbližu mrežu

WeFi ima bazu podataka sa više od 132 miliona Wi-Fi lokacija širom svijeta, od onih u malim gradovima, do onih u urbanim centrima. Kompanija takođe ima aplikacije za iOS i Android, zahvaljujući kojima lako možete pronaći najbližu Wi-Fi mrežu u okolini...

Imate li još neku ideju kako izbjeći plaćanje interneta dok ste na putu?

Bonus video: