Kako je Mars postao hladno i nenastanjivo mjesto kakvo je danas?

Istraživači su na osnovu podataka prikupljenih u misiji „Mejven” izračunali da Mars svake sekunde izgubi 100 grama gasova koji čine njegov omotač
69 pregleda 4 komentar(a)
Mars, Foto: Reuters
Mars, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2015. 20:25h

Za tim odgovorom naučnici već dugo tragaju, a Nasina misija „Mejven” omogućila im je da otkriju šta je uzrokovalo klimatske promjene zbog kojih je Crvena planeta izgubila atmosferu.

Krivac za to, prema objavljenim studijama, jeste Sunce, to jest solarni vjetrovi i oluje, koji su, jednostavno rečeno, oduvali vazdušni omotač Marsa, ostavivši ga bez uslova povoljnih za razvoj života.

Čestice koje su se oslobađale za vrijeme tih procesa i ultraljubičasti zraci uticali su na to da četvrta planeta Sunčevog sistema velikom brzinom izgubi atmosferu. Ključni procesi dogodili su se, prema procjenama naučnika, nekoliko stotina miliona godina od nastanka te planete, to jest prije 4,2 milijarde godina i 3,7.

Istraživači su na osnovu podataka prikupljenih u misiji „Mejven” izračunali da Mars svake sekunde izgubi 100 grama gasova koji čine njegov omotač. Taj gubitak je veći za vrijeme oluja, koje su bile češće i intenzivnije prije više milijardi godina, dok je Sunce bilo mlađe i aktivnije. Nasina sonda, koja je u orbitu Marsa ušla u septembru prošle godine, zabilježila je nekoliko solarnih oluja, od kojih je najjača bila u martu ove godine, kada je gubitak atmosfere na toj planeti bio čak deset do 20 puta veći od navedenih 100 grama u sekundi. Naučnici su to uporedili sa snagom koju ima veoma moćno nuklearno oružje.

Sličan proces gubitka djelova atmosfere dešava se i sa Zemljom, ali neuporedivo sporije, jer ona ima jako magnetno polje koje je štiti od uticaja solarnih vjetrova.

Cilj Nasine misije bio je da otkrije kakva sve zračenja dolaze sa Sunca i iz drugih kosmičkih izvora i kako ona utiču na gasove u Marsovoj atmosferi. Ova istraživanja trebalo bi da pomognu naučnicima da odgovore na pitanje kako je Mars od tople i vodom bogate planete, pogodne za razvoj života, postao nenaseljiva pustinja. Nakon najnovijih saznanja naučnici smatraju da postoje dva moguća odgovora na pitanje kako je voda nestala sa Marsa. Prvi je da je otišla u atmosferu, a druga da se nalazi zarobljena u ledu ispod površine planete.

Izvor: Politika

Bonus video: