Kako zaštititi svoj Facebook profil od hakera

U divljinama interneta ništa ne može garantovati stopostotnu sigurnost, ali možete sprovesti određene mjere i na taj način smanjiti rizik
657 pregleda 1 komentar(a)
Bezbjednost na internetu (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Bezbjednost na internetu (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2014. 07:18h

Lako je zanemariti postupke i procedure koji će vaše korisničke račune na društvenim mrežama učiniti sigurnijim, ali ćete požaliti što se nijeste njima pozabavili čim ih neko hakuje.

Tportal prenosi da vam u divljinama interneta ništa ne može garantovati stopostotnu sigurnost, ali možete smanjiti rizik. Donosi i šta možete sami učiniti kako bi zaštitili svoj identitet, podatke, uspomene i privatnost uopšte.

Uključite dvostruku verifikacijuVećina velikih društvenih mreža nudi tu mogućnost, na ovaj ili onaj način. Time dodajete korak provjere više tokom logovanja s uređaja kojeg dosad niste koristili, obično u vidu lozinke ili koda koju ćete primiti SMS-om ili putem mobilne aplikacije.

Kako bi je aktivirali na Facebooku, otvorite Login Approvals pod Security u Settings. Na Twitteru, potražite Login verification pod Security and privacy u Settings. Dostupna je i za Gmail i Google (Security, pa 2-step verification na stranici Google Account), Tumblru (Account -> Security -> Two-factor authentication), Dropboxu (Settings -> Security -> Two-step verification) i drugim.

Isključite aplikacije spoljnih dobavljača Vrlo vjerovatno su vaši korisnički računi na Facebooku, Instagramu, Twitteru i Googleu povezani s raznim aplikacijama i uslugama koje nijesu dio tih servisa. Mogu biti korisne i pouzdane, ali mogu i poslužiti kao stražnji ulaz u vaš uređaj i privatni život.

Zbog toga ih redovno provjeravajte, uklanjanje one koje ne koristite ili koje autori više ne nadograđuju. Čak i ako su same aplikacije sigurne, njihove baze podataka mogu postati žrtve hakerskog upada.

Ne nasjedajte na phishing Za priličan broj hakerskih upada odgovorni su ljudi koji klikaju na linkove na koje ne bi trebalo bez razmišljanja i minimalne doze opreza. Stoga vrijedi ponoviti: ne klikajte na linkove koji vam stižu e-poštom ili instant porukama ako nijeste sasvim sigurni na koji način zaista stižu od osobe koja ih šalje.

Kad god možete, provjerite je li to doista tako, a korisno je i uvijek imati najsvežija izdanja programa koje koristite za čitanje e-maila i surfovanje internetom.

Zaključavajte uređaje Jednom kad se ulogujete na Facebook ili Twitter na laptopu, u interesu vam je da namjestite uređaj na način da ne morate ponavljati taj postupak često. Isto vrijedi i za druge uređaje. To olakšava pristup dnevnoj dozi društvenih mreža, ali i ostavlja širom otvorena vrata bilo kome s lošim namjerama.

Zato ih trebate zaključavati, minimalno lozinkom (ili otiskom prsta na iPhoneu ili Samsungovim uređajima), i namjestiti ih tako da se zaključavaju sami nakon kratkog perioda neaktivnosti.

Bonus video: