Kakvu uslugu dobijate nakon kupovine novog auta

Postprodajne usluge koje obezbjeđuje fabrika odnose se na podršku, informacije, garanciju, program održavanja, ali i na pomoć kada auto nije u voznom stanju
274 pregleda 6 komentar(a)
automobil, nesreća, Foto: Shutterstock
automobil, nesreća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2017. 18:20h

Kupovinom novog vozila ne prestaje veza između proizvođača automobila i krajnjeg kupca. Sve ono što kupac može da dobije otkad je postao vlasnik automobila predstavlja postprodajnu uslugu. To podrazumijeva informacije, podršku, servisiranje, a ako se pridržavate i programa održavanja dobijate pravo na garanciju.

„Postprodaja podrazumijeva i pomoć na putu, koja je koncipirana tako da se u slučaju kvara na putu, kada vozilo nije u voznom stanju, vrijeme čekanja skrati, odnosno da se u što kraćem roku vozilo popravi i preda vlasniku“, kaže Milan Perunović, validator garancija u ovjašćenom servisu Renoa, Dačije i Nisana, koji posluje u sklopu kompanije „Alliance“.

Kada je riječ o kupcima vozila pomenutih brendova, pomoć na putu treba očekivati od AMSCG, koji ima ugovor sa proizvođačem.

„Nakon poziva, službenik AMSCG provjerava da li je vozilo u garanciji. Nakon što mi to potvrdimo, oni šalju vozilo koje pruža pomoć na putu. Vozač vozila je dužan da prilikom prijave saopšti približnu lokaciju, kako bi ga lakše pronašli“, objašnjava Perunović.

Nakon toga, AMSCG svojim vučnim vozilom vozilo prebacuje u najbliži ovlašćeni servis gdje će se izvršiti popravka. Ukoliko se radi o kvaru koji je pokriven garancijom, popravka se vrši o trošku proizvođača.

Dok traje opravka, vozač i putnici nijesu prepušteni sebi, već i oni mogu da računaju na podršku.

„Ukoliko se radi o popravci koja traje duže od šest sati, oni imaju pravo na plaćeni smještaj, to jest noćenje i doručak. Ukoliko se radi o popravci vozila u servisu koji je udaljen više od 50 km od mjesta prebivališta vlasnika, ukoliko on ne želi da čeka, može se izaći u susret tako što će se za vlasnika i sve njegove putnike platiti prevozna karta do mjesta prebivališta.

Kako kažu u servisu Renoa, Nisana i Dačije, svim silama se trude da klijenti budu maksimalno zadovoljni, što im je stvorilo visok rejting na crnogorskom tržištu. Na primjer, oni imaju i sopstvenu vučnu službu.

„Kada vozač iz nekog razloga ne može kontaktirati AMSCG ili oni nisu u mogućnosti da pruže pomoć na putu, mi angažujemo svoje resurse da bi što brže otklonili kvar“, kaže Perunović.

Osim toga, vlasnici vozila koja su u garanciji mogu da očekuju popravku po prioritetu, pa je vrijeme čekanja u servisu skraćeno na minimum.

Zamjenski auto samo po procjeni

U okviru postprodajnih usluga postoji i mehanizam takozvanog zamjenskog vozila. Riječ je o situaciji kada vam serviser ustupa drugo vozilo dok je vaš auto na popravci. Međutim, zbog praktičnih razloga ova usluga nije obavezna, i treba da je očekujete samo u izuzetnim situacijama.

„Serviser je taj koji će sagledati kompletnu situaciju i na osnovu toga odlučiti koliko je nepohodno ustupiti zamjensko vozilo. Prije svega mora se imati u vidu raspoloživost zamjenskog vozila u trenutku nastanka kvara“, kaže Perunović.

Bonus video: