Kalić tužio državu i zbog stana na Svetom Stefanu

Država je krajem ljeta 2011. godine privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura
447 pregleda 4 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2018. 13:54h

Rožajac Safet Kalić tužio je crnogorsku Vladu i zbog štete nastale u njegovom stanu na Svetom Stefanu, dok je njime u prethodnih sedam godina raspolagala Uprava za imovinu.

To je “Vijestima” potvrdio portparol kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević, koji je kazao da će 8. novembra u tom sudu pred sudijom Mišom Jakšićem biti održano pripremno ročište.

Riječ je o stanu od 92 kvadrata u Ulici Vukice Mitrović na Svetom Stefanu, u zgradama sagrađenim prije više od deset godina.

Država je krajem ljeta 2011. godine privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura.

Imovinom je proteklih godina gazdovala Uprava za imovinu.

Nakon što je pravosnažno oslobođen za pranje novca i stan mu vraćen, Kalić u tužbi tvrdi da mu je u tom objektu na Svetom Stefanu pričinjena šteta, odnosno da mu stan nije vraćen u onakvom stanju u kojem je bio prije sedam godina.

“Vijestima” iz kotorskog Osnovnog suda nije rečeno na koliko je procijenjena šteta, već je saopšteno da će to u daljem postupku utvrditi vještaci.

Sličan spor Kalić je pokrenuo pred Osnovnim sudom u glavnom gradu - zbog štete koja je nastala u njegovom stanu od 192 kvadrata u podgoričkom naselju Gorica C.

U istom sudu počeo je spor i po tužbi Kalićevog brata Mersudina, koji traži odštetu za uništenje vozila “hamer”, kojim je takođe tokom petogodišnjeg sudskog postupka gazdovala Uprava za imovinu.

Taj automobil je koristila i Specijalna antiteroristička jedinica.

Ostali postupci po tužbi Kalića, odlukom Vrhovnog suda delegirani su sudovima u Rožajama i na primorju, gdje se nalaze ostala imovina koja im je bila oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca.

Nakon pravosnažne odluke da Kalići nijesu oprali novac i odluke Višeg suda u Bijelom Polju da im se vrati oduzeta imovina, oni su podnijeli više tužbi tražeći odštetu za uništenje nekretnina u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu...

Kalići su se teretili da su od 2006. do 2011. godine u Rožajama, finansijskim i bankarskim poslovanjem, preko preduzeća u kojima su osnivači ili izvršni direktori, putem simuliranih ugovora uplaćivali novac u iznosu 7.258.195,89 eura na bankovne račune ovih firmi i tako u platni promet Crne Gore unijeli “prljav novac”, za koji su znali da je pribavljen prodajom droge.

Safet Kalić bio je u bjekstvu do kraja oktobra 2014. godine, kada je uhapšen u Beču, a nešto kasnije izručen Njemačkoj, koja ga je tražila zbog optužbi za šverc heroina 1994. godine.

Mersudin je ranije dobio odštetu od 32.500 eura, a Safetova supruga Amina od 14.000 eura zbog neosnovanog hapšenja.

Kalićima je vraćen hotel “Rožaje”, nezavršeni ski-centar “Turjak” sa hotelom, odmaralište u Ulcinju, stanovi u Podgorici i na primorju, koje je država rentirala, rožajski kafić “Tajson”, zemljište, preduzeća “Daut Daut” i “Mak petrol”, benzinka pumpa u Rožajama, automobili, platne i kreditne kartice, nakit, novac...

Bonus video: