Kamperi sele da bi crkva i "Carine” pravili hotel

Većina vlasnika kućica u naselju Šumadija u Kumboru kaže da je saglasna sa iseljenjem, ali ne i dobijenim rokom
502 pregleda 18 komentar(a)
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.07.2018. 13:44h

Vlasnici kućica u kamp naselju Šumadija u Kumboru nezadovoljni su što do 15. jula moraju da uklone objekte, jer je na tom mjestu planirana gradnja luksuznog hotela.

Većina kaže da je saglasna sa isljenjem i da shvataju da je zahtjev pravno utemeljen, ali zamjeraju što je, kako ističu, datum mijenjan 12 puta i što nijesu dobili pravovremeno obavještenje, što ih iseljavaju “usred ljeta” i što je teško za kratko vrijeme organizovati selidbu ili razmontiranje kućica.

Kažu da bi bilo prihvatljivo da im rok za iseljenje produže do kraja ljeta.

Plac površine od oko 2.150 kvadrata vlasništvo je Mitropolije crnogorsko-primorske koji je ugovorom o zajedničkoj gradnji i zakupu dala podgoričkoj kompaniji “Carine” Čeda Popovića. Popović je dobio dozvolu da na toj i susjednoj parceli gradi hotelski kompleks sa 200 soba.

Beograđanin Nenad Sikimić kaže da njegova porodica pola vijeka ljetuje u Kumboru.

“Moja baka je 1969. godine kupila ovu kućicu i četiri generacije naše porodice su ovdje boravile. Za Kumbor me vežu lijepe uspomene, jer sam se osjećao kao mještanin, imam, prijatelje, u mladosti sam čak igrao i vaterpolo za lokalni klub”.

U decembru prošle godine dobio je, kako kaže, šturo obavještenje da za 30 dana mora iseliti iz naselja, ili “će mu srušiti kuću i naplatiti troškove tog posla”.

“Imam osjećaj da se prema meni ponašaju kao prema ološu koji je nešto uzurpirao”.

Profesor Beogradskog univerziteta Dragan Ukoković kaže da je indisponiran time što im je Crkveni odbor otkazao gostoprimstvo i raskinuo ugovor nakon 60 godina.

Ocijenio je da veliki investitori sve više obalu pretvaraju u mjesto elitnog turizma, koje postaje nedostupno običnim građanima.

Igor Mojsilović, čiji je djed podigao motažnu kućicu 1963. godine, ističe da je svjestan da “oni nisu budućnost crnogorskog turizma i da je moralo doći vrijeme kada će biti iseljeni”, ali zamjera na “nehumanom postupku”. Ističe da je trebalo dozvoliti vlasnicima da ostanu u kampu do kraja ljeta.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske kažu da je riječ o nesporazumu koji je moguće prevazići dobrom voljom.

Objašnjavaju da je Crkveni odbor obaviješten da je prostornim planom zemljište predviđeno za izgradnju turističkih sadržaja visoke kategorije.

Ističu i da su iz “Morskog dobra” dobili inicijativu za uklanjanje nelegalnih privremenih objekata u kampu, jer nisu predviđeni planom.

Navode i da su ponudili druge lokacije za izmještanje kućica i nastavak zakupa, ali da većina zakupaca nije bila zadovoljna ponuđenim.

Iz kompanije “Carine” navode da bi sa pripremnim radovima počeli odmah, jer su od Opštine Herceg Novi zatražili dozvolu za gradnju tokom sezone. Planiraju da novi hotel bude u funkciji već narednog ljeta.

Crkva decenijama naplaćivala zakup

Kamp ”Šumadija” je crkveni posjed, a Crkvena opština Kumbor decenijama je ubirala prihod na ime zakupa zemljišta od vlasnika 32 montažne kućice, površine od 15-20 kvadrata.

Cijena zakupa bila je 4,2 eura godišnje po kvadratu. Većina zakupaca ima parcele od 60-70 kvadrata i plaćali su oko 300 eura godišnje. Neki vlasnici su i izdavali kućice.

Ugovori sa zakupcima su produžavani na različite periode. Prije 14 godina vlasnici su dobili nalog, na osnovu zahtjeva lokalne vlasti Herceg Novog, da kućice renoviraju, tako što će sve fasade biti bijele boje, a krovovi crveni, kako bi se naselje uredilo.

Tada je zakupcima ugovor produžen na sedam godina i mnogi su vjerovali da to znači i dugogodišnji ostanak u kampu, iako jer po isteku tog ugovora on obnavljan godišnje.

Bonus video: