Katnić: Ne dozvoljavam da se vrijeđa Crna Gora

Suđenje se nastavlja 9. novembra u 9 sati
299 pregleda 0 komentar(a)
državni udar, Foto: Printscreen
državni udar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 08.11.2018. 18:06h

11:26 Dašnanji pretres je prekinut. Suđenje se nastavlja 9.novembra u 9 časova.

10:49 Suđenje je nastavljeno. I dalje se pregledaju listinzi komunikacija.

10:23 Pauza do 10.45 jer se optužena Branka Milić ne osjeća dobro.

10.20 Pregledaju se listinzi komunikacija.

10.10 Tužilac Milivoje Katnić je kazao da sud nije reagovao kada je advokat Radosavljević "uvrijedio Crnu Goru".

"Nijeste reagovali kada je Radosavljević uvrijedio Crnu Goru. Ovaj pretres treba prekinuti, da bi Radosavljević mogao normalno da učestvuje ovdje. Državni organi Srbije svakodnevno su mijenjali lokaciju Sinđeliću. Da bi mu se zaštitio život, morao je da uđe tajno u Crnu Goru. Nismo nikad rekli za Srbiju da je sramota što su srpski džravljani optuženi u ovom procesu, niti smo za Rusiju rekli da je sramota što su agenti GRU došli i što su ruski državni organi izdali lažne pasoše. Ovo će biti zadnji put da će ovaj tužilac to da trpi. Tražim da Crna Gora bude poštovana, kao što mi poštujemo bratsku Srbiju i svaku drugu državu", rekao je Katnić obraćajući se sutkinji Mugoša.

9:55 Advokat Miroje Jovanović je rekao da je dokument dobijen od MIP-a Rusije "početak i kraj ovog postupka"

9:47 Advokat Dušan Radosavljević kazao je da je riječ o važnom dokumentu, koji na jednostavan način ukazuje da "Sinđelić nije govorio istinu".

Dodao je da to dovodi u pitanje Sinđelićev status svjedoka saradnika.

9:44 Tužilac Saša Čađenović kazao je da je ovaj dokument neodređen.

"Nisu navedeni izvori saznanja o boravku Sinđelića na aerodromu, odluka ili bilo koji dokument o zabrani ulaska, niti zašto je zabranjen prelazak granice. Nije prošao uobičajenu pasošku kontrolu, to je učinio na tajni način", rekao je Čađenović.

9:43 Pročitan je odgovor Ministarstva inostranih poslova Rusije koji je dostavljen advokatu Miroju Jovanoviću.

9.28 "Ko je Džozef Asad i kakve veze ima sa ovim predmetom? Takvu izjavu i prijedlog od tužioca ne čusmo", kazao je advokat Miroje Jovanović.

"Čitamo obrazac za čovjeka koji uopšte nije predložen kao svjedok. Ne znamo ništa o Džozefu Asadu, čak ni njegove lične podatke", kazao je Jovanović.

9.16 Advokat Dušan Radosavljević kazao je da nije posrijedi izjava Asada "nego bilješka koju su sastavili službenici FBI-a".

"Jedini odgovor koji ovdje postoji je oko njegovog imena i prezimena".

9:14 Tužilac Saša Čađenović kazao je da je Asad pozvao na peti amandman Ustava SAD i odbio da odgovori na pitanja koja se tiču posla u Crnoj Gori.

9:12 Asad se na sva postavljena pitanja pozvao na pravo po osnovu petog amandmanu i nije dao nijedan odgovor.

9.10 Čita se izjava Džozefa Asada od 17.04 2017.

Suđenje za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora nastavlja se danas.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: