Kina danas u svemir lansira "nebesku palatu"

Tijangog-1 treba da se spoji sa letjelicom Šenzu osam koja će biti lansirana za oko mjesec dana
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 10:24h

Kina se priprema da danas lansira u svemir svoj prvi probni modul u okviru plana postavljanja stalne svemirske stanice do 2020. godine, javila je danas kineska nacionalna televizija.

Lansiraje rakete s letjelicom Tijangog-1, što u prevodu znači "nebeska palata", predviđeno je za danas između 15.16 i 15.31 po centralnoeveropskom vremenu iz baze Djićan, u pustinji Gobi, na sjeverozapadu zemlje.

Modul bez posade testiraće razne operacije letjelica u orbiti u pripremi Kine da u svemir pošalje stanicu od 60 tona do 2020. godine.

Tijangog-1 treba da se spoji sa letjelicom Šenzu osam koja će biti lansirana za oko mjesec dana. Letjelica će biti bez posade za prvi svemirski susret, a zatim će jedna za drugom biti poslate još dvije letjelice, bar sa jednim astronautom.

"Tiangog-1 je pripremna faza za izgradnju naše svemirske stanice. Ovladavanje tehnikom približavanja dvije letjelice i pristajanja letjelica otvoriće put Kini ka budućim istraživanjma svemira", rekao je kineski stručnjak Pang Džihao za dnevnik Global tajms.

Kina je treća zemlja u svijetu poslije bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala čovjeka u orbitu. Prva kineska svemirska letjelica s posadom Šendžu pet poletjela je sa astronaoutom 2003. godine. Poslije toga su bile još dve misije s posadom, uključujući i let tokom koga je Kinez obavio prvu svemirsku šetnju 2008.

Galerija

Bonus video: