Kina napravila najveću bateriju na svijetu

Baterijski sistem, čiji su pojedini djelovi veličine fudbalskog igrališta, proizveo je BYD, koji kaže da su za čitav sistem potrošili oko 500 miliona dolara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 14:24h

Kineski proizvođač automobila i punjivih baterija BYD (Build your dreams), udružio se s kineskom energetskom državnom kompanijom SGCC, na projektu gradnje najvećeg skladišta za akumuliranje energije na svijetu.

Ovo 36 megavatno baterijsko energetsko skladište nalazi se Đangbeiu u provinciji Hebei, a predstavlja ogromni kompleks koji je kombinacija 140 megavatnog sistema za prikupljanje energije iz obnovljivih izvora (solarni paneli i vjetroelektrane), 36 megavatnog sistema za čuvanje energije i sistema za "pametnu distribuciju energije".

Sistem za akumulaciju energije, predstavlja, u stvari,najveću bateriju na svijetu, koja u kombinaciji s pametnim sistemom distribucije poboljšava efikasnost energije iz obnovljivih izvora za 5-10%, navode iz kineske državne novinske agencije.

Tu bateriju, čiji su pojedini djelovi veličine fudbalskog igrališta, proizveo je BYD, koji kaže da su za čitav sistem potrošili oko 500 miliona dolara.

"Ovaj projekt demonstrira rješenja koja će predstavljati model za budući razvoj kineskih energetskih sistema na obnovljivu energiju", izjavio je Điu Binglin, zamjenik direktora Nacionalne energetske administracije.

Nadamo se da će ovo najzad malo umiriti sve skeptike koji kažu da je energiju iz obnovljivih izvora energije preteško i preskupo prikupljati i "čuvati", da se uopšte ne treba baviti njom, već da se u potpunosti treba okrenuti nuklearnim elektranama.

Kinezi su nam pokazali da baterije mogu biti jako efikasne i dovoljnog kapaciteta za akumulaciju energije za ozbiljnije potrebe od punjenja mobilnih telefona, samo je potrebno da ih za "mrvicu" povećamo.

Bonus video: