Kina ugasila 1,3 miliona web stranica u 2010.

Iako kineske vlasti tvrde da su ovo napravile isključivo u cilju kontrole kvaliteta sadržaja na Internetu, svima je jasno da je meta uglavnom bio politički nepodoban sadržaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 16:28h

Iako nije tajna da vlasti u Kini ne dozvoljavaju da iko u njihovoj državi slobodno izražava mišljenje, to nije spriječilo Kinesku akademiju da objavii kako u Kini vlada „visok stepen slobode govora na Internetu".

Najvažnija naučna organizacija u zemlji, koja se finansira direktno iz državnog budžeta, istovremeno se na sva zvona hvali kako je njihova vlada u 2010. godini zatvorila više od 1,3 miliona web stranica prošle godine. Isto tako, zatvoreno je 41% svih web portala u zemlji.

„Ovo samo znači da sadržaj na našem web prostoru postaje sve bolji, jer ono što ostane na webu poslije naših strogih kontrola i regulativa sigurno je kvalitetno" rekao je za BBC News Liu Ruseng, jedan od naučnika s akademije.

Ovakav ciničan stav nije uspio zbuniti brojne komentatore i borce za ljudske i internetske slobode koji su komentarisali kako gušenje demokratije u Kini ne jenjava, bez obzira na to koliko se Kina ipak zadnjih godina okrenula zapadnom svijetu.

Isto tako, iako je broj kineskih web stranica zbog snažne cenzure u 2010. značajno opao, stranice koje su ostale online proizvode puno više sadržaja nego prije. Ako je vjerovati Kineskoj akademiji, najveći broj zatvorenih stranica je pornografskog, a na političkog sadržaja.

Bonus video: