Klakor predao krivičnu prijavu: "Nikad više 1918." raspiruje vjersku i nacionalnu mržnju

Plakati na kojima je pisalo "100 godina od zločina i sramote bijelog terora – Nikad više 1918." izazvali su uznemirenje kod pripadnika srpskog naroda u Tivtu, a bili su nalijepljeni na stubu za oglašavanje ispred same zgrade Opštine Tivat i kod zgrade Centra za kulturu
115 pregleda 19 komentar(a)
Plakat "Nikad više 1918", Tivat, Foto: Siniša Luković
Plakat "Nikad više 1918", Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.10.2018. 07:30h

Predsjednik Opštinskog odbora (OO) Nove srpske demokratije Tivat, Savo Klakor, tivatskoj policiji predao je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca - autora i onih koji su prije nekoliko dana Tivat oblijepili plakatima "Nikad više 1918".

Na plakatu je dominirila fotomontaža srpske vojske iz Prvog svjetskog rata i likovni prikaz popaljenih sela i unesrećenih, vojnički grb crnogorske vojske iz tog perioda i slogan tzv. Božićne pobune "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore".

Nepoznati autori plakata na njima su naveli i brojčane podatke o masovnim žrtvama navodnih zločina koje su prije 100 godina u Crnoj Gori počinile trupe Vojske Kraljevine Srbije i pripadnici Jugoslovenskog odreda srpske vojske. Pored ostaloga, oni su napisali da je "u nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo nekoliko hiljada ljudi."

Plakati na kojima je pisalo "100 godina od zločina i sramote bijelog terora – Nikad više 1918." izazvali su uznemirenje kod pripadnika srpskog naroda u Tivtu, a bili su nalijepljeni na stubu za oglašavanje ispred same zgrade Opštine Tivat i kod zgrade Centra za kulturu.

Nakon dva dana od postavljanja, njih je skinula Komunalna policija, a iz Odjeljenja bezbjednosti Tivat tada su kazali da će pokrenuti istragu jer u sadržaju plakata ima elemenata biča krivilnog dijela koje se goni po službenoj dučnosti.

Policija do danas nije saopštila da li je bilo rezultata te istrage i jesu li otkriveni autori spornog plakata.

Stoga je šef OO Nove Tivat danas je policiji prijavu predao krivičnu prijavu protiv N.N. lica, pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona Crne Gore kojim su predviđene kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora za onoga "ko izaziva i raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Crnoj Gori".

Klakor je kazao da su mu u tivatskom Odjeljenju bezbjednosti (OB) rekli da će prijavu proslijediti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koje će procijeniti ima li ili nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Bonus video: