Klinički centar u zadnji tren traži ko će da ga brani na sudu

“Iz tog razloga je neophodno što hitnije pokrenuti i sprovesti postupak nabavke predmetne usluge, kako bi ponuđač čija ponuda bude izabrana kao najpovoljnija imao dovoljno vremena da se organizuje i upozna sa predmetom radi daljeg postupanja”, dodaje se u obrazloženju
345 pregleda 2 komentar(a)
kccg, klinički centar, Foto: Luka Zeković
kccg, klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2018. 19:54h

Nijedna advokatska kancelarija nije se prijavila na konkurs Kliničkog centra (KC) da brani ovu zdravstvenu ustanovu od serije sudskih tužbi, od kojih je suđenje u jednom slučaju počelo ove sedmice.

Protiv Kliničkog je pokrenuto šest postupaka po tužbama i svi postupci su u početnoj fazi, pojasnio je direktor Jevto Eraković razlog da po hitnom postupku traži usluge pravnog zastupanja za 25.000 eura.

“S obzirom na to da su postupci kompleksni i zahtjevni, od strane Službe za pravne i kadrovske poslove je ocijenjeno da je nužno angažovanje advokatske kancelarije u cilju najbolje zaštite interesa ustanove, kako zbog potencijalno visokih novčanih iznosa koji se potražuju u predmetnim postupcima, tako i zbog ugleda Kliničkog centra,” navodi se u obrazloženju Erakovića od 31. oktobra.

Prvo ročište u jednom od predmeta bilo je zakazano tačno sedam dana kasnije, 7. novembra.

“Iz tog razloga je neophodno što hitnije pokrenuti i sprovesti postupak nabavke predmetne usluge, kako bi ponuđač čija ponuda bude izabrana kao najpovoljnija imao dovoljno vremena da se organizuje i upozna sa predmetom radi daljeg postupanja”, dodaje se u obrazloženju.

Međutim, Klinički je obustavio postupak iz razloga što u roku za dostavljanje ponuda nije dostavljena nijedna ponuda.

S obzirom da se u obrazloženju navodi da se Klinički suočava sa više tužbi, iz ove institucije nisu odgovorili “Vijestima” da li smatraju da je njihov pristup ozbiljan i profesionalan da nekoliko dana pred ročište traže usluge pravnog zastupanja i koliku će štetu izazvati to što se niko nije prijavio na tender.

Obavještenje na Portalu javnih nabavki o obuhvatanju postupka postavljeno je 5. novembra, pet dana nakon što je tender pokrenut.

Zakonom o javnim nabavkama propisano je da naručilac može da sprovede hitnu nabavku u cilju otklanjanja i sprečavanja opasnosti od nepredviđenih događaja na koje nije mogao ili ne može da utiče, otklanjanja posljedica tih nepredviđenih događaja, ugroženosti zdravlja i života građana, ako nije u mogućnosti da sprovede postupak javne nabavke i postupi u rokovima određenim ovim zakonom.

Rok za podnošenje ponuda naručilac može da odredi u kraćem trajanju kada to razlozi hitnosti javne nabavke zahtijevaju, a koji nijesu izazvani krivicom naručioca, ali ne može da bude kraći od 22 dana, od dana objavljivanja tenderske dokumentacije na portalu javnih nabavki, precizirano je istim Zakonom.

Iz institucije na čijem je čelu Eraković nisu odgovorili bu na pitanja “Vijesti” zašto su organizovali postupak hitne nabavke za usluge pravnog zastupanja koji je trajao mnogo kraće od minimuma koji je propisan Zakonom, ali i zašto tender nije pokrenut na vrijeme.

Usluge pravnog zastupanja vrijedne 25.000 eura bile su predviđene Planom javnih nabavki od januara, ali je Klinički pokrenuo postupak tek u desetom mjesecu.

Eraković je krajem jula preuzeo mjesto diektora od Zorice Kovačević.

Kovačević je podnijela ostavku zbog imenovanja na mjesto predsjednice Opštine Danilovgrad.

Bonus video: