KOD premijeru: Imamo dokaze o lošem radu u državnoj upravi

Marković pozvao NVO sektor da o problemima razgovaraju na domaćin, a ne na "drugim adresama"
92 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2018. 19:31h

Organizacija KOD zatražila je od premijera Duška Markovića da pojasni koju saradnju je ponudio nevladinom sektoru u svom govoru na premijerskom satu 25. aprila, jer oni imaju pitanja i predloge za rješavanje problema građana koje proizvodi sama Vlada i druge državne institucije.

Marković je tada pozvao NVO sektor da “podršku za zajednički i konstruktivan rad ne traže na drugim adresama pored ovih legitimnih i domaćih” i da su im vrata Vlade otvorena.

Organizacija KOD smatra da bi zajednički cilj mogao biti obezbjeđenje pravovremene i potpune zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda građana po najvišim evropskim standardima pravde i pravičnosti.

“U tom smislu smatramo neophodnim što prije uspostaviti saradnju u ovoj oblasti kako bi se najprije zaustavio proces sužavanja, otežavanja i usložnjavanja pravnih mehanizama koji stoje na raspolaganju građanima za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, posebno kada se kao prekršilac javlja državni aparat. Tim regresivnim procesom (u vidu izmjena zakona na štetu građanina, u vrijeme godišnjih odmora, bez javne rasprave i bez konsultovanja struke, podizanja novčanih cenzusa, sudskih taksi, troškova postupka…) drastično se slabi pozicija građanina za zaštitu njegovih prava i, istovremeno, ohrabruju nesankcionisani akteri povreda građanskih prava i sloboda na nastavak neodgovornog i neprofesionalnog rada”, navedeno je u pismu Organizacije KOD premijeru 4. maja kojeg su potpisali Srđan Perić i Budislav Minić.

Oni smatraju da je neophodno suočiti se sa neodgovornim i neprofesionalnim činovnicima državne uprave, koji uzrokuju najčeće povrede prava i sloboda i izazivaju najveću štetu po državu i građane.

“U tom pravcu Organizacija KOD posjeduje činjenice i dokaze o kontinuiranom lošem radu zaštitinika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Ministarstva finansija, Ministarstva policije, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde…”, navedeno je u pismu.

Naveli su i da bi budućoj saradnji potrebnu dozu ozbiljnosti dao odgovor na njihovo pismo od 28. marta upućeno premijeru i potpredsjedniku Vlade i ujedno ministru pravde.

“Podsjećamo vas da se pismo odnosi na našu zabrinutost činjenicom da nakon više od dvije godine od osnivanja i otpočinjanja sa radom Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) svojom praksom unosi pravnu konfuziju umjesto da doprinosi uvođenju reda u pravni poredak Crne Gore i na potrebu da se, u skladu sa vašim ustavnim i zakonskim ingerencijama odredite u odnosu na problematizovanje pitanja profesionalnih kapaciteta donosioca odluka u ASK”, navedeno je u pismu premijeru.

Bonus video: