Kodak zvanično podnio zahtjev za bankrot

Kompanija stara čak 131 godinu posljednjih decenija se borila sa novom i sve zahtjevnijom konkurencijom te samim rastom digitalne tehnologije
0 komentar(a)
KODAK, Foto: Rojters
KODAK, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.01.2012. 09:47h

Kompanija stara čak 131 godinu posljednjih decenija se borila sa novom i sve zahtjevnijom konkurencijom te samim rastom digitalne tehnologije.

Posljednji potezi kompanije u kome su počeli sa prodajom štampača očigledno se pokazala preskupa zbog pada prodaje skupog filma, te obaveze prema penzionerima.

Antonio Perez, izvršni direktor Kodaka prethodno je bio uspješni direktor u Hewlett-Packardu, ali njegov uspjeh se nije uspio odraziti i na Kodak, pa je potrošio sedam milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti tokom svog mandata.

Podnošenje zahtjeva za bankrot postavlja pitanje o sudbini Kodakovih 19.000 zaposlenih, te penzionera, jer bi kompanija mogla da pokuša da izbjegne plaćanje obaveza prema penzionerima, te obaveze zdravstvenog osiguranja u stečajnom sudu, piše WSJ.

"Poslovna reorganizacija namijenjena je jačanju likvidnosti u SAD-u i inostranstvu, zaradi na ne-strateškoj intelektualnoj svojini, pravednom rješavanja obaveza, te omogućavanju kompanije da se usmjeri na svoje nevrijednije poslove” istakli su iz Kodaka.

U svom zahtjevu za stečaj Kodak je naveo vrijednost imovine od 5.1 milijardi dolara, te čak 6.75 milijardi duga, piše Zimo.

Bonus video: