Koju veličinu TV-a odabrati i koje karakteristike su bitne

Ako vam je soba premala, ili vam je kauč postavljen preblizu, to što imate TV od 150 centimetara, ništa vam ne znači i osim da se pravite važnima pred gostima, nijeste postigli previše po pitanju podizanja kvaliteta slike i ugođaja samog po sebi
420 pregleda 5 komentar(a)
LCD televizor, Foto: Shutterstock
LCD televizor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2016. 14:00h

Kod kupovine novog televizora većina će ljudi reći da je veličina najbitnija stavka i to je u mnogim slučajevima istina, ali ne i u svim.

Na primjer, teško da će neko dvoumiti oko kupovine televizora od 127 i 105 centimetara ako im je cijena ista. No, treba znati i u takvim slučajevima da kod televizora veličina ipak nije bitna.

Potrebno je razmišljati prije kupovine o cijelom nizu stvari. Kao - da li TV može biti postavljen na zid ili uopšte nema mogućnosti za tako nešto, što je u današnje vrijeme veliki minus. Zatim je potrebno vidjeti kakva je slika kad ne gledamo u TV iz idealne pozicije. Stoga, već u trgovini stanite sa strane i gledajte ima li kakve osjetne razlike. Ako ima, riječ je o slabijem kvalitetu i taj TV izbjegnite, uzmite manji i kvalitetniji.

Ukoliko ste potpuni komfortista i nađete dva TV prijamnika različite veličine, jednakog kvaliteta i cijene, pozabavite se detaljima koje imaju veze sa naukom. Naime, američki THX izračunao je za sve znatiželjnike optimalnu udaljenost zavisno od veličine ekrana. Iako su te mjere u inčima, prilagodili smo ih u centimetre kako bi bile jasnije. No, možete sve i sami izračunati tako da pomnožite veličinu ekrana s 2,13 centimetara. Dakle, za TV od 130 centimetara, optimalno je gledati ga s udaljenosti od nešto manje od tri metra.

Ovo vrijedi, prema rezultatima testiranja, nezavisno od toga da li je riječ o FHD ili 4K ekranima, jer ljudsko oko s idealne udaljenosti vidi sve detalje i dalje od toga ne ide. Zato, ako vam je soba premala, ili vam je kauč postavljen preblizu, to što imate TV od 150 centimetara, ništa vam ne znači i osim da se pravite važnima pred gostima, nijeste postigli previše po pitanju podizanja kvaliteta slike i ugođaja samog po sebi.

Sve to su sitni detalji i bitni isključivo onima koje cijena ne brine toliko koliko ugođaj. Zato je bitno znati da nije sve u veličini. Jer, nešto manje može biti kvalitetnije, samo treba to dobro osmotriti iz svakog ugla.

Bonus video: