Koliko bi u stvari trebalo da košta iPhone 4S?

Stručnjaci iz kompanije iSuppli su otvorili novi iPhone i obavili procjenu njegovih komponenti. Iako su neke od njih predvidljivo skupe za mobilni telefon, neke su čak iznenađujuće jeftine
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 10:38h

Appleov iPhone 4S, najnoviji član iPhone porodice, za samo prva tri dana od izlaska na tržište prodat je u više od 4 miliona primjeraka. Na tržištu Crne Gore iPhone 4S dostupan je od 11. novembra.

Ako se odlučite za kupovinu iPhonea 4S, kod T-Mobilea ćete morati da izdvojite skoro 700 eura, ako ste postpejd korisnik, a telefon kupujete bez ugovora. Koliko bi stvarno trebalo da košta novi iPhone s obzirom na cijene njegovih djelova.

Stručnjaci iz kompanije iSuppli su otvorili novi iPhone i obavili procjenu njegovih komponenti, piše Daily Mail. Iako su neke od njih predvidljivo skupe za mobilni telefon, neke su čak iznenađujuće jeftine.

Procjena troškova po komponentama (cijene su izražene u američkim dolarima)

Tako, na primjer, obje kamere zajedno koštaju manje od 14 eura. Najveće iznenađenje istraživanja je iPhoneova baterija, koja već godinama ima relativno lošu reputaciju, što možda i nije nezasluženo s obzirom da košta nešto preko 4 eura.

Ipak, neke druge komponente su ipak bliže prodajnoj cijeni uređaja. Ekran osjetljiv na dodir košta više od 26 eura, kao i kućište uređaja.

Ipak, kad se sve sabere i oduzme, vrijede li komponente novog iPhonea 700 eura? Ukratko, ne.

Vrijede manje od 135 eura. Postoje li neki drugi troškovi kod njegove proizvodnje? Postoje. Pakovanje, kablovi i slušalice oko 5 eura i još nešto više košta sam proizvodni proces. Prema stručnjacima iz iSupplia, Apple i njegovi distributeri na svakom uređaju zarade preko 420 eura!

Bonus video: