Korisnici Androida će svoje uređaje otključavati kreveljeći se

Google je u verziji Android 4.0 objavio mogućnost otključavanja telefona prepoznavanjem lica i treptanjem očima
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 15:25h

Korisnici Andorid uređaja uskoro bi moglo da se prijave na sistem tako što će umjesto klasičnog sistema lozinki svoj mobilni telefon ili tablet staviti ispred svog lica - kreveljeći se.

Kompanija Google nedavno je objavila javno svoj zahtjev za patent prema kojem će korisnici umjesto lozinkama, uređaje otključavati tako što će se, recimo, isplaziti svom uređaju, piše BBC.

U kompaniji navode da su se za takav sistem prijavljivanja korisnika na sistem odlučili jer trenutni Face Lock može biti prevaren na način da se pred uređaj postavi fotografija osobe čiji je uređaj u pitanju.

Google je patent predao u junu prošle godine, ali je on tek sada objavljen. U njemu se navodi da bi korisnici bezbjedno mogli da otključaju svoj telefon ili tablet ukoliko se pred uređajem namršte, isplaze jezik, smiju se otvorenih usta, naboraju čelo ili mrdaju obrvama.

Sistem funkcioniše tako što korisnik unaprijed snimi video sa određenim izrazima lica, a sistem kasnije na osnovu tog videa, upoređujući izraz lica onog ko pokušava da otključa uređaj, provjerava da li je u pitanju ista osoba.

Google je u verziji Android 4.0 objavio mogućnost otključavanja telefona prepoznavanjem lica i treptanjem očima, ali su istraživači za bezbjednost sa Univerziteta British Columbia objavili video kojim dokazuju da se takav sistem može prevariti, piše BBC.

Oni su objavili video u kojem je prikazana fotografija jednog njihovog člana preuzeta sa Facebooka, na kojoj su pomoću softvera uspjeli da postignu efekat treptanja očima, tako što su njegove oči obojili bojom njegove kože i docrtali lažne trepavice.

U Googleu navode da su izvršili dodane provjere, pa je mogućnost prevare, prema onome što sadrži novi patent, sada nemoguće prevariti.

Ipak, uprkos navodima iz te kompanije, jedan sajber stručnjak kaže da će proči još mnogo godina prije nego korisnici budu sa sigurnošću mogli da se na sistem prijave prepoznavanjem lica.

Bonus video: