Kralj Tutankamon nije stradao u nesreći, ubili su ga poremećaji gena

173 pregleda 1 komentar(a)
Tutankamon, Foto: Reuters
Tutankamon, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2014. 12:21h

Virtuelna autopsija Tutankamona otkrila je da legendarni faraon nije poginuo u nesreći sa kočijom, kao što se pretpostavljalo, već od posljedica brojnih genetskih i fizičkih poremećaja, navodi Hafington post.

Autopsija je napravljena pomoću 2.000 skenova faraonove mumije, koja je obavljena zajedno s analizom genetskog materijala Tutankamonove porodice. Testovi su potvrdili teoriju prema kojoj su njegovi roditelji bili brat i sestra. Skeniranje je pokazalo da je samo jedan od brojnih preloma u njegovom tijelu nastao prije smrti, dok ih je većina nastala posthumno. Profesor Albert Zink s Instituta za mumije u Italiji, uvjeren je da faraon nije poginuo od povreda zadobijenih u nesreći sa kočijom.

“Zaključili smo da se Tutankamon nije mogao ni voziti u kočiji zbog deformisanog stopala. Naime, nije mogao hodati bez pomoći, a kamoli upravljati kočijom”. Italijanski naučnik je dodao da je faraonova smrt najvjerovatnije uzrokovana brojnim zdravstvenim problemima nastalim zbog genetskih poremećaja.

“Ali, bolovao je i od malarije što je takođe moglo uticati na njegovo opšte zdravstveno stanje i uzrok smrti”, kaže profesor Zink koji je ujedno najavio dodatna istraživanja Tutankamonovih ostataka. Dosadašnje teorije navodile su da je faraon umro od komplikacija nastalih zbog loma noge u trci kočija, neki naučnici tvrdili su da je ispao iz jedne kočije, a druga se pri tom zabila u njega, ali autopsija sugeriše da faraon nije bio dovoljno snažan za takve aktivnosti. Dodatni dokaz njegove invalidnosti je otkriće 130 štapova za hodanje, pronađenih u faraonovoj grobnici. Egipatski radiolog Ašraf Selim detaljno je pregledao faraonovo tijelo.

Tutankamon je imao deformisano stopalo

“Utvrdili smo da je imao samo jedan prelom prije smrti i to u koljenu”, kaže Selim. “Bila je to velika povreda koja se dogodila kratko prije smrti i balzamovanja”.

Tutankamon je vladao Egiptom od 1332. p.n.e. do 1323. p.n.e. U trenutku smrti imao je samo 19 godina. Otkriće njegove grobnice 1922. godine izazvalo je rast interesovanja javnosti za drevni Egipat, a Tutankamonova zlatna posmrtna maska postala je sinonimom za kulturu i umjetnost drevne civilizacije.

Bonus video: