Krem motonautike okupljen u Bečićima

Na najvažnijoj planetarnoj godišnjoj konferenciji motonautike ove godine učestvuje oko 200 delegata iz 61 zemlje članice.
83 pregleda 0 komentar(a)
Skupština motonautike, Foto: Saša Marković
Skupština motonautike, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 19.10.2017. 08:06h

U Bečićima se ove nedjelje održava 90. Svjetska Skupština Međunarodne motonautičke unije (UIM). Organizator je Sportski Motonautički Savez Crne Gore, a domaćin hotel Mediteran.

Motonautika je sport koji obuhvata sve trke plovila sa motorom, od najmanjih skutera do najvećih čamaca. Međunarodna motonautička unija je krovna organizacija ovog sporta, a svjetska Skupština je najvažnija godišnja konferencija na kojoj ove godine da učestvuje oko 200 delegata iz 61 zemlje članice.

Ovakav skup ima mnogo širi značaj od samo sportskih vrijednosti, i daleko je krupnijih razmjera od naših standardnih sportskih aktivnosti.

„Svjetska Skupština je važna utoliko što je to najvažnija institucionalna sjednica u ovom sportu. Tu se raspravlja o promjenama pravilnika, o budućnosti sporta, o budućnosti električne i solarne energije u sportu“, kaže Aleksandar Aljoša Petrović, generalni sekretar SMSCG.

„Što se tiče Crne Gore, ovo je nešto najveće što imamo i što možemo imati što se tiče sportske sfere tiče“

Inače, tokom Skupštine će biti predstavljen i udžbenik za obuku trkača koji je uradio jedan od veterana ovog sporta Džon Padifut. Padifut je napisao udžbenik za trke čamaca koji se koristi širom svijeta, a sada je tu i priručnik za skutere na vodi čiji je Petrović jedan od koautora.

Takođe, biće promovisana prva četiri instruktora od kojih su tri nacionalnog ranga. Svaki trkač koji želi da dobijelicencu moraće da prođe kurs koji će neki od tih instruktora održavati. Sam Petrović će postati instruktor svjetskog ranga koji će obučavati nacionalne instruktore širom svijeta.

U SMSCG ističu da su ponosni i što će Skupština koja traje do 22. oktobra da produži turističku sezonu u Crnoj Gori. Naime, tokom ovog skupa biće zabilježeno oko hiljadu noćenja.

Bonus video: