Krivična prijava taksista protiv sekretara Rakočevića

Protiv sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marka Rakočevića prijava je podnijeta zbog zloupotrebe službenog položaja
106 pregleda 0 komentar(a)
Taksi, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Taksi, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2018. 16:53h

Iz Nevladine organizacije Unija taksi prevoznika Crne Gore „Vijestima” je saopšteno da je nekoliko njihovih članova nedavno podnijelo krivičnu prijavu Osnovnom i Specijalnom državnom tužiocu protiv sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj u Podgorici Marka Rakočevića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako su objasnili prijava protiv Rakočevića je podnijeta zbog kriterijuma dodjele licenci i izvoda licenci.

„Još jednom apelujemo na nadležne institucije da preduzmu adekvatne mjere u cilju rješavanja nagomilanih problema u oblasti auto-taksi prevoza”, saopšteno je iz Unije.

Stanjem u taksi prevozu u Podgorici nezadovoljni su i Strukovnom sindikatu taksista Crne Gore, a kako je istakao predsjednik podružnice za Glavni grad Vesko Bijelić nadležni nijesu ništa uradili da se uvede red u toj oblasti.

„Broj vozila je mnogo veći od propisanog i novom Odlukom koja uređuje taksi prevoz. Kada se saberu legalni taksisti i oni koji taj posao rade na crno, dolazimo do ogromnog broja”, tvrdi Bijelić.

On je istakao da inspekcije moraju da rade svoj posao.

Iz Unije su istakli da su 29. marta održali sastanak sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, na kome je dogovoreno da će se njihovi zahtjevi rješavati u narednih 10 dana.

“Do danas nijesmo dobilli odgovor iz kabineta gradonačelnika. Postavlja se pitanje po kom osnovu se jednim taksi prevoznicima dodjeljuju licence i izvodi, a drugi ostaju uskraćeni za ta prava”, istakli su iz Unije.

Iz Glavnog grada tvrde da su rezultati na terenu vidljivi i primjetno je zadovoljstvo učinjenim kako taksi prevoznika tako i građana.

“Programom organizovanja taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada je predviđeno povećanje broja vozila sa postojećih 776 na 972. Nakon donošenja programa, Sekretarijat je izdao jedan kontigent izvoda postojećim privrednim društvima i nekim novim. Podsjećamo da Zakon o prevozu ne predviđa ograničenje broja. U želji da ne budemo prepoznati kao biznis barijera, obzirom na veliki broj pristiglih zahtjeva, kao odgovorna vlast odlučili smo da izdamo određeni broj licenci kako bi sugrađanima pružili mogućnost da se bave ovom vrstom posla, po jasno definisanim pravilima, što znači da će jedan broj naših sugrađana riješiti svoje zaposlenje, a da će se poboljšati dostupnost taxi prevoza”, navode iz Glavnog grada.

Bonus video: