Leksus predstavio novi LS: Više od luksuza

Novi LS naslućuje šta kupci žele, umjesto da prosto nadgrađuje ono što nudi konkurencija
255 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2017. 21:02h

Prošlo je 28 godina otkako je prva generacija leksusa LS predstavljena na sajmu automobila u Detroitu. Te 1989. godine njemački proizvođači automobila možda nijesu bili ni svjesni kakva će to da bude konkurencija njihovim premijum limuzinama, posebno na američkom tržištu.

Simbolično, na istom mjestu je prošlog mjeseca debitovala peta generacija prestižne japanske limuzine, koja je donijela novu dizajnersku formu i pregršt “vizionarskih” tehnologija, kako ih je nazvao proizvođač.

U pogledu dizajna, novi LS reflektuje japanski identitet i pristup luksuzu, ali prilagođen globalnom tržištu. LS će biti dostupan u čak 90 zemalja.

LS ne samo što simbolizuje brend Leksus, već i japansku kulturu i tradiciju, kazao je Asahi

"LS ne samo što simbolizuje brend Leksus, već i japansku kulturu i tradiciju," kazao je Tošio Asahi, glavni inženjer LS-a. "Kao takav, ovaj vrhunac svjetske autoindustrije mora da prevaziđe ionako visoka očekivanja ."

LS je briljantno dizajniran, a posebno se ističe prednja rešetka hladnjaka, najneobičnija dosad kod Leksusa. Kad bi vas ovaj LS slučajno udario, pretvorio bi vas u trouglasti čips.

Novi LS je postavljen na novu GA-L platformu sa pogonom na zadnje točkove, najčvršću u Leksusovoj istoriji, koja je debitovala na velikom kupeu LC 500. Kao i prvi LS, najnoviji model naslućuje šta kupci žele, umjesto da prosto nadgrađuje ono što nudi konkurencija.

Novi LS je slične veličine kao i dosadašnji model. Dug je 5,23 m, širok 1,90 i visok 1,45 m m, što je otprilike kao produžena varijanta BMW-a serije 7. Međuosovinski razmak je 3,12 m, što je opet u rangu dužih verzija serije 7 i Mercedesove S-klase.

Nova platforma obezbjeđuje superiorne vozne osobine i upravljivost u odnosu na prethodnika. Tu je i posljednja generacija tehnologije Vehicle Dynamics Integrated Management - sistema koji omogućava zajedničku kontrolu svih sistema na vozilu kao što su kočnice, upravljač, motor i oslanjanje. Upravljivost je poboljšana aktivnim stabilizatorima i nezavisnim upravljanjem na prednje i zadnje točkove.

Porudžbine za svoju najprestižniju limuzinu Leksus počinje da prima krajem godine.

Prvi desetostepeni automatski mjenjač u putničkom vozilu

Leksus LS pokreće novi 3,5 tvin-turbo V6 benzinac, razvijen na osnovu F1 tehnologije Tojote. Zato on nudi snagu na nivou V8 agregata, a potrošnju tipičnu za V6, istovremeno dovodeći buku i vibracije na najniži nivo. Snaga je 420 KS, a obrtni moment 600 Nm. Leksus navodi da mu je za ubrzanje 0-100 km/h potrebno samo 4,5 sekundi.

Kod LS-a debituje i prvi na svijetu 10-stepeni automatski mjenjač ikad ugrađen u luksuzni putnički automobil. Japanci ističu da mu je vrijeme šaltovanja slično modernim transmisijama sa duplim kvačilom.

Šijacu masaža za putnike i najveći hed-ap displej

Udoban? Možete da se opkladite u to. Iako novi LS ima siluetu poput nekog kupea, u unutrašnjosti ipak ima prostora za smještaj četiri osobe u visokom komforu. Lista opreme je beskonačna, ali posebno zanimljiva je funkcija šijacu masaže u sjedištima i odmorište za noge putnika na zadnjim sjedištima, od kojih desno ima naslon koji može da se nagne za 48 stepeni.

Audio sistem neutrališe spoljašnju buku tako što generiše zvuk suprotne amplitude. Tako putnici mogu da uživaju ili u potpunoj tišini ili u muzici sa Mark Levinson uređaja sa 3D saraund procesorom, dostojnog najzagriženijih ljubitelja zvuka. Tu je i displej dijagonale 12,3 inča, kao i ogromni hed-ap displej, za koji Leksus tvrdi da je najveći na svijetu.

Galerija

Bonus video: