"Lenovo" najprodavaniji računarski brend na svijetu

Udio Lenova u svjetskom tržištu računara dostigao je 15,7 odsto, dok je udio HP-a iznosio 15,5 odsto pošto je prodaja američke kompanije pala za 16 odsto
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 09:32h

Kineski proizvođač kompjutera Lenovo prestigao je po prodaji američki Hjulit Pakard (HP) i tako postao najprodavaniji računarski brend u svetu, prenojeli su mediji u SAD.

Prema podacima Gartnera, kompanije koja se bavi analizama i istraživanjima u svijetu informacionih tehnologija, Lenovo je prvi put u istoriji te kompanije postao najprodavaniji računarski brend, smijenivši na prvom mjestu HP koji je tu poziciju držao prethodnih šest godina.

Udio Lenova u svjetskom tržištu računara dostigao je 15,7 odsto, dok je udio HP-a iznosio 15,5 odsto pošto je prodaja američke kompanije pala za 16 odsto.

Na trećem mjestu po prodaji računara u svijetu je američka kompanija Del (Dell Inc.), dok je četvrto mjesto zauzela kompanija sa Tajvana Asus (AsusTek Computers Inc.)

Istraživanje Gartnera pokazalo je da je prodaja računara u svijetu u trećem kvartalu pala za 8,3 odsto. Ukupno je prodato 87,5 miliona kompjutera, i to je prvi put za poslednjih 11 godina da je zabilježen pad prodaje u toj industriji.

Kompanija HP objavila je saopštenje u kojem se navodi da pojedine kompanije u svom istraživanju "nijesu uzele u obzir cjelokupno tržište"

Analize pokazuju da je Lenovo jedina od četiri najveće svjetske kompanije u tom sektoru koja je zabilježila rast prodaje. Kompanija je zabilježila rast prodaje od 9,8 odsto, odnosno 13,8 miliona prodatih računara.

Kompanija Lenovo osnovana je 1984. godine i, pošto je riječ o multinacionalnoj kompaniji, ima sjedišta u Pekingu, Singapuru i Morisvilu u SAD.

Lenovo je 2005. godine otkupilo od američkog Aj-Bi-Ema (IBM Corp.) cjelokupan sektor za proizvodnju personalnih računara za 1,75 milijardi dolara, dok je IBM dobio 18,9 odsto akcija Lenova.

Vodeći proizvođači računara u svijetu nadaju se da će izbacivanje nove verzija Microsoftovog operativnog sistema Windows 8, koji će se pojaviti na tržištu 26. oktobra, podstaknuti i rast prodaje računara.

Kompanija HP objavila je saopštenje u kojem se navodi da pojedine kompanije u svom istraživanju "nijesu uzele u obzir cjelokupno tržište".

Bonus video: