Lista "najstrašnijih" filmova o računarima

Tportal donosi "ultimativni popis" najstrašnijih filmova o mističnom, magičnom i ponekad stravičnom svijetu kućnih računara
307 pregleda 0 komentar(a)
Sandra Bulok, Bullock, Mreža, The Net, Foto: Screenshot
Sandra Bulok, Bullock, Mreža, The Net, Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.08.2015. 12:25h

Pripremite se za jezgrovit, ali informativan popis najstrašnijih filmova koji za glavnu temu koriste jezivi svijet savremene informatike.

Kako god okrenuli Hollywood, jedna je stvar, kako piše Tportal.hr gotovo sigurna - on jednostavno obožava računare da pretvara u čudovišta. Leži li razlog iza ovog u opštoj neinformisanosti javnosti i rezultirajućim strahom od nepoznatog, nebitno je. Bitno je da upravo sad čitate članak u kojem se s njime sprdamo.

Tportal je napravio, kako kaže, ultimativni popis najstrašnijih filmova o mističnom, magičnom i ponekad stravičnom svijetu kućnih računara.

Prvi na listi je The Net (Mreža), cyber-triler sa Sandrom Bullock u glavnoj ulozi. U svijetu u kojem svi koriste računare teže od trideset kilograma, u kojem monitori zauzimaju pola radne sobe te u kojem samo najtvrđi hakeri mogu naručiti pizzu putem PC-a, naša junakinja nailazi na zavjeru. Rezultat petljanja tamo gdje joj nije mjesto je, naravno, da joj hakuju kompjuter. Od tog trena kreće trka - trka za spašavanje svog identiteta.

Drugi megahit koji je računare u filmovima stavio na pravo mjesto bizarni je horor iz sredine osamdesetih pod imenom Evilspeak. Prije nego što krenemo u objektivno sagledavanje njegovih kvaliteta, spomenimo da se radi o kultnom naslovu. Dakle, u 'Evilspeaku', citiramo, 'društveni izopštenik' nauči da poziva demone putem kućnog računara te ih usmjerava prema svojim donedavnim ugnjetavačima. Rezultati su, očekivano, relativno nasilni.

Treći filmski spektakl na Tportalovoj listi totalno je pogodio odgovor na pitanje šta djeca rade igrajući videoigre. U Brainscanu, hororu iz 1994. Edward Furlong gradi jedinstven i emotivan odnos sa svojom okolinom ubijajući nedužne ljude putem videoigre. Kao u svakom drugom strašnom filmu, stvari relativno brzo krenu nizbrdo kada se virtualna ubistva počnu zaista dešavati. Nakon ovog filma, sigurni smo, od strave više nikad nećete pokrenuti niti Minesweeper, a kamoli neku drugu igru.

Tportal je na listu uvrstio dokumentarac Citizenfour. Radi se o filmu koji istražuje temu privatnosti na internetu. U njemu se, među ostalim, otkriva kako ekipa iz NSA zna više o malom Perici koji tu i tamo prošvrlja netom i ponekad pogleda komšijin Facebook profil nego što bi iko pomislio.

U filmu Ghost in The Machine, nerijetko miješanim s Ghost in The Shell, glavni negativac pod imenom Karl radi u prodavnici kompjutera ali je u slobodnom vremenu okrutni serijski ubica. Listu žrtava Karl, naime, nalazi na računaru svog kolege s posla. Njegovom relativno neuzbudljivom životu sačinjenom od prodavanja kompjutera i ubijanja ljudi u jednom trenu je došao kraj. Ubica biva (skoro) ubijen poljupcem jurećeg vozila, te završi u bolnici - spojen na aparate. Naravno, zahvaljujući stelarnim samrtnim hakerskim sposobnostima, Karl se priključuje na računar i odlučuje da nastavi ono što radi najbolje.

Bonus video: