Luke, željeznice i aerodromi izloženi rizicima i izazovima

Dr Ana Gogić je analizirala eksterne uticaje na kritične saobraćajne infrastrukture i načine na koji se one prilagođavaju.
85 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2016. 10:21h

Luke, željeznica i aerodromi, kao privredni subjekti koji spadaju u kritične saobraćajne infrastrukture, izloženi su različitim uticajima eksterne prirode.

O tim uticajima, načinima na koji se kritične infrastrukture prilagođavaju i kako one danas izgledaju, kao i o mogućnostima primjene određenih modela razvoja kod nas govorila je ekspret iz ove oblasti dr Ana Gogić, na predavanju koje je organizovao Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi.

„Kritične saobraćajne infrastrukture su sva ona čvorišta saobraćaja, mreže, veze, a ujedno i njihovi informacioni sistemi, čijim prestankom bi došlo do značajnog narušavanja ne samo tog subjekta, već i svih onih koji su povezani sa njim“, kazala je dr Gogić.

Najveći uticaj na kritične saobraćajne infrastrukture ima globalizacija kao trend sa početka 80-ih godina, a u poslednje vrijeme i privatizacija ovih krunskih dragulja za svaku privredu.

„U svijetu je aktuelna privatizacija i kompletno restrukturiranje ovakvih monopola u poslovanju, a od kakvog je to značaja za jednu nacionalnu privredu govori i sama vrijednost te infrastrukture, s obzirom da su monopolskog karaktera i izloženi različitim pritiscima za većim profitom, ujedno i regulativima za veću sigurnost i bezbjednost“, kazala je dr Gogić.

Kritične saobraćajne infrastrukture po svojoj prirodi predstavljaju monopol u poslovanju, a od društvenog monopola jedino je lošiji privatni monopol, pa mnogi eksperti tvrde da ovakvi sistemi treba da ostanu u društvbenom vlasništvu.

Inače, rizici po kritične saobraćajne infrastrukture su bezbjednosne, tehničke i ekološke prirode, a na našim prostorima glavni rizik predstavlja nedostatak novca, koji utiče na sve ove faktore.

„Bilo koja kriza svakako ostavlja posljedice po kritične saobraćajne infrastrukture. U svijetu je od prije desetak aktuelna recesija, ali tu su i bezbjednosni rizici, pa i kriza migranata. Sve su to izazovi koji ostavljaju posljedice i po saobraćajnu infrastrukturu“, kaže dr Gogić.

O značaju kritične saobraćajne infrastrukture dovoljno govori njena vrijednost koja na svjketskom nivou iznosi oko 15 biliona dolara.

Danas se svijet suočava sa terorizmom kao velikim izazovom na koji su posebno osjetljive ove infrastrukture, što jasno ukazuje da im treba posvetiti posebnu pažnju.

Predavanju su prisustvovali i u njemu aktivno učestvovali predstavnici Željezničke infrastrukture Crne Gore, a prisutni su bili i predstavnici Uprave policije. Bili su pozvani i predstavnici Ministarstva saobraćaja.

Galerija

Bonus video: