Izabrani polaznici druge Startup akademije

“Svi timovi koji su izabrani su u stvari startupovi u najranijoj fazi razvoja i sa autentičnim idejama”, rekla je Maraš
419 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: M:tel digitalna fabrika
Ilustracija, Foto: M:tel digitalna fabrika

M:tel digitalna fabrika izabrala je polaznike druge Startup akademije, i to 16 timova koji samim učešćem postaju potencijalni dobitnici investicija u vrijednosti od više desetina hiljada eura.

PR M:tel digitalne fabrike, Bojana Maraš, kazala je da svi polaznici akademije imaju priliku da pomjere granice i da cijelom svijetu pokažu da Crna Gora može da bude prepoznata kao zemlja dobrih i inovativnih projekata.

“Svi timovi koji su izabrani su u stvari startupovi u najranijoj fazi razvoja i sa autentičnim idejama”, rekla je Maraš agenciji Mina-business.

Ona je navela da će na akademiji, koju organizuje M:tel digitalna fabrika, učestvovati, između ostalog, tim koji je kreirao Cuko.me portal, prvi i jedini u Crnoj Gori koji se bavi tematikom kućnih ljubimaca.

“Takođe, učestvuje tim koji je tvorac aplikacije Na Put Java, koja je razvijena za ekspresnu izradu i obradu putnih naloga u tri koraka, s upotrebom elektronskih potpisa i mogućnošću povezivanja na bilo koju platformu ili pametni uređaj”, navela je Maraš.

Prema njenim riječima, jedan od timova koji će učestvovati bavio se tematikom društvenih mreža i njihov startup se naziva Insta Story View i predstavlja servis koji omogućava korisnicima da lako provjere da li je određena osoba pregledala njihov story.

“Face Recognition je takođe projekat koji smo prepoznali kao jako kvalitetan i biće dio naše akademije, a ideja projekta je izrada aplikacije koja će prepoznavati lica ljudi i na taj način ih identifikovati”, dodala je Maraš.

Tu je i, kako je precizirala, aplikacija Popust.me, čiji je cilj informisanje javnosti o svim aktuelnim popustima i akcijama putem sajta i društvenih mreža.

“Takođe, učestvuje i aplikacija Aquiver koja predstavlja digitalni ormar koji nas povezuje sa prijateljima, omogućavajući vam da brzo odaberete pravu odjevnu kombinaciju uz njihovu pomoć”, rekla je Maraš.

Među polaznicima je i tim koji je kreirao zanimljivu aplikaciju Weddingbeats, koja predstavlja servis za mladence i sve uslužne djelatnosti u procesu organizacije vjenčanja, te aplikacija pod nazivom Saasmark koja tretira SaaS produkte.

“Online sitter je aplikacija koja za cilj ima stvaranje modernog, efikasnog i jednostavnog sistama koji bi roditeljima i babysitterima pomogao da kroz precizan dogovor i adekvatan rejting uspostave model sigurnog spajanja i fer transakcija”, navela je Maraš i dodala da će se i ona naći među njihovim polaznicima.

Na akademiji će učestvovati i aplikacija koja predstavlja razvoj servisa za integraciju web sajta u native aplikaciju. Ukratko, programerima bi olakšali razvoj mobilnih aplikacija za sve platforme integracijom izrađenog web sajta u frame native aplikacije.

“Ukoliko se neka ideja od prijavljenih uklopi u strateški razvoj kompanije M:tel, ta kompanija planira da uloži u njen razvoj za početak 30 hiljada eura. Kroz višemjesečni program, koji je potpuno besplatan, kreatori ideja će dobiti podršku mentora koji su doajeni u oblasti preduzetništva u regionu i koji će sa njima raditi korak po korak na konkretizaciji i realizaciji njihove ideje”, objasnila je Maraš.

Ona je dodala da je potrebno da dolaze na radionice koje će biti prilagođene potrebama učesnika, razgovaraju sa mentorima i ostalim stanarima i mnogo uče.

“Sve ovo ubrzaće proces učenja i rada na razvoju ideje. Na samom početku uradićemo analizu ideje, pretpostavki od kojih polaze i definisati poslovne ciljeve i na koji način ih postići”, saopštila je Maraš.

Predavači i mentori sa iskustvom će im biti na raspolaganju za, kako je navela, individualne mentorske sesije i konsultacije online.

“Kompanija M:tel će biti na raspolaganju kao eventualni partner za promociju, distribuciju, kao i investiranje u najbolje projekte. Redovno ćemo organizovati MeetUpove, dovoditi domaće i strane predavače, investitore, kao i velike poslovne sisteme iz različitih industrija”, kazala je Maraš.

M:tel digitalna fabrika je, kako je podsjetila, osim Startup akademije i coworking prostora, okupila na jednom mjestu crnogorsku digitalnu zajednicu.

“Za godinu u prostorijama M:tel digitalne fabrike održano je preko 200 okupljanja, Meetupova, prezentacija, mentorskih sesija, infodana, kao i radionica o programiranju i 3D štampi”, zaključila je Maraš.

Bonus video: