Majkrosoft ispred Amazona na listi najvrjednijih kompanija

Majkrosoft se vratio na drugo mjesto liste najvrjednijih kompanija u SAD, nakon što mu je to mjesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine
203 pregleda 0 komentar(a)
majkrosoft, microsoft, Foto: Reuters
majkrosoft, microsoft, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2018. 09:57h

Najveći svjetski proizvođač softvera Majkrosoft smijenio je u petak tehnološkog diva Amazon s drugog mjesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću, jer je prošle nedjelje cijena dionice Majkrosofta porasla, a Amazona oštro pala.

Nakon što je Amazon u petak izvijestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju nego što su analitičari očekivali, cijena dionice tog tehnološkog diva potonula je na Vol Stritu za gotovo osam odsto.

To je njen najveći dnevni pad u gotovo tri godine, pri čemu je tržišna vrijednost Amazona pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.

S druge strane, cijena dionice Majkrosofta porasla je od srijede, kada je saopšteno da su rezultati bolji nego što se očekivalo u kvartalnim rezultatima, više od četiri posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dostigla 823 milijarde dolara.

Tako se Majkrosoft vratio na drugo mjesto liste najvrjednijih kompanija u SAD, nakon što mu je to mjesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine, piše Hina.

Čelno mjesto na toj listi i dalje drži Epl, a tržišna vrijednost tog proizvođača pametnih telefona Ajfon kreće se od septembra ove godine iznad 1.000 milijardi dolara.

Nakon pada cijene dionice Amazona, osnivač i šef te kompanije Džef Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa poraslo.

Na listi najbogatijih ljudi u svijetu časopisa Forbs, objavljenoj u martu, Bezos je bio na vrhu s procijenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gejts bio drugi s 90 milijardi.

Bonus video: