Mardok priznao na Twitteru: Zeznuli smo s MySpaceom

Mardok je 2005. kupio društvenu mrežu MySpace za ne-malih 580 miliona dolara. Prodao ga je za svega 35 miliona dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 19:55h

Medijski mogul Rupert Mardok, koji je početkom godine otvorio profil na Twitteru, danas je objavio tvit kojim priznaje da je njegova kompanija New Corporation ‘zeznula s MySpaceom’, piše britanski Telegraph.

Mardok je 2005. kupio društvenu mrežu MySpace za 580 miliona dolara. Godinu kasnije pokrenut je Facebook i MySpace je pao u drugi plan.

Mardok je i ranije govorio o poteškoćama posjedovanja MySpacea prije nego što ga je prošle godine News Corporation prodala marketinškoj kompaniji Specific Media i Džastinu Timberlejku za svega 35 miliona dolara, šest odsto kupovne cijene. News Corp. je zadržala mali, nenavedeni, dio dionica u toj društvenoj mreži, ali ne učestvuje u upravljanju.

"Napravili smo veliku grešku. Kupili smo MySpace za 600 miliona dolara. Mogli smo ga prodati za 6 milijardi samo mjesec kasnije", izjavio je Mardok u oktobru 2011. godine na godišnjem sastanku dioničara News Corpa.

Umjesto toga, Mardokova kompanija je nastavila da se bori protiv Facebooka za korisnike i marketinšku zaradu kroz idućih šest godina više puta lansirajući nov izgled i mijenjajući čak tri izvršna direktora.

Facebook je u posljednje četiri godine potpuno zasjenio MySpace koji je svoj život počeo kao društvena mreža na kojoj korisnici razmjenjuju interese u pop i rok bendovima.

"To je bio dobar primjer kako 580 miliona dolara gotovo preko noći pretvoriti u mnogo manje. Iz više perspektiva to je spajanje kompanija bilo čisti neuspjeh", objasnio je Majkla Gartenberg, analitičar u Gartneru kompaniji koja se bavi istraživanjem tehnologije, prenosi Smedia.rs.

Bonus video: