Mašine zbog kojih uživamo na vodi

Mogućnosti Suzukijevih vanbrodskih motora demonstrirane su u praktičnoj plovidbi i to na nekoliko čamaca i manjih jahti
162 pregleda 3 komentar(a)
jahte, Skadarsko, Foto: Saša Marković
jahte, Skadarsko, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 30.06.2015. 15:56h

Suzuki je iskustvo iz auto moto svijeta još prije pola vijeka prenio u svijet nautike. Japanska kompanija je danas poznata po izradi jednih od najboljih četvorotaktnih vanbrodskih motora. U kvalitet ovih agregata prije nekoliko dana mogli su da se uvjere domaći ljubitelji vožnje na vodi, na prezentaciji nazvanoj Suzuki Open Day na Skadarskom jezeru, koju je organizovao “Saniteko Boats”, ovlašćeni uvoznik ovih motora za Crnu Goru.

U širokoj paleti proizvoda bukvalno svako može da nađe nešto po svom ukusu, od onih koji posjeduju manje čamce i gumenjake, sve do vlasnika velikih jahti.

"Asortiman motora je izuzetno veliki. U ponudi su agregati od dvije i po sve do 300 konjskih snaga. Za sve njih je zajedničko da su najlakši, najtiši i najekonomičniji u svojoj klasi", kaže Nedeljko Đuranović, menadžer prodaje u "Saniteko Boats". "Cijene Suzuki vanbrodskih motora idu od 850 eura naviše, što zavisi od snage, ali i nekih drugih karakteristika."

Zastupnik ovih agregata za Crnu Goru iskoristio je priliku da omogući zainteresovanima da ih testiraju i na samim plovilima. Na primjer, motorna jahta Sessa Key Largo 27 opremljena je sa dva Suzukijeva vanbrodska motora od 175 konja, koja su parala mirnu vodu Skadarskog jezera, dajući ovoj jahti odlične performanse.

Međutim, Saniteko Boats je akcenat stavio na novi proizvod u ponudi, a to je motorni čamac Invictus 190 FX. Vrhunski italijanski dizajn je od ovog brodića dugog oko šest metara načinio pravo malo remek djelo.

"Osmislio ga je Kristijan Grande, jedan od najpoznatijih dizajnera u ovoj industriji, i mislim da će se zaista dopasti potencijalnim kupcima ne samo svojim izgledom već i performansama koje su zaista impresivne", ubijeđen je Đuranović.

Inviktus je savršen za ljubitelje mora koji su sportski i avanturistički orijentisani. Takođe, on je opremljen i za ribarenje i ronjenje. Najmanji predstavnik FX serije nudi odlične performanse zahvaljujući modernoj konstrukciji korita i Suzukijevom agregatu od 115 konja.

"Sa druge strane on je izuzetno funkcionalan. Za plovilo dugačko 6,1 m preko svega vrlo je komforan, sa dosta prostora za odmor i uživanje na vodi".

Inviktus 190FX je ulazni model ove serije, ali je izuzetno agilan, i namijenjen je onima koji žele da otpočnu svoje morsko iskustvo u velikom stilu, bez žrtvovanja udobnosti i funkcionalnosti.

Najveća brzina je 33 čvora, težina bez motora 900 kg, a može da primi 6 osoba.

Bonus video: