Mask: Saudijski državni fond će vjerovatno biti glavni izvor novca za povlačenje "Tesle" s berze

Maskov današnji blog, objavljen prije otvaranja berze u SAD, nije impresionirao invesitore, pošto je vrijednost akcija "Tesle" pala za 3,1 dolar do sredine dana
123 pregleda 5 komentar(a)
Ilon Mask, Foto: Reuters
Ilon Mask, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2018. 19:36h

Osnivač i direktor američke kompanije "Tesla" Ilon Mask objavio je danas na svom blogu da će državni investicioni fond Saudijske Arabije vjerovatno biti glavni izvor novca za njegov plan o povlačenju te firme sa berze, odnosno za otkup svih njenih akcija, ali da dogovor još nije sklopljen.

Saudijski fond je u prethodne dvije godine više puta nudio tu opciju Masku, koji navodi da je sastanak 31. jula napustio s uvjerenjem da bi dogovor mogao da bude postignut, navodi Asošiejted pres.

Međutim, Mask je 7. avgusta napisao na Tviteru da je "osigurao sredstva" za pretvaranje "Tesle" u kompaniju čijim se akcijama ne trguje na berzi, a upravo ta poruka mogla bi da mu napravi probleme.

Ako nadležni organi protumače tu njegovu Tviter poruku kao činjeničnu izjavu, a tako su je shvatili investitori čije su aktivnosti tog dana doprinijele rastu vrijednosti "Tesle" od 11 odsto, Mask bi mogao da bude optužen za prevaru s hartijama od vrijednosti, u slučaju da izjava nije bila u potpunosti tačna.

Američka komisija za hartije od vrijednosti navodno je već počela da razmatra Maskovu poruku na Tviteru.

Sredstva za povlačenje "Tesle" s berze došla bi od državnog fonda ultrakonzervativne kraljevine, jednog od najvećih takvih fondova na svijetu. Fond osnovan 1971. uložio je oko 250 milijardi dolara u investicije širom svijeta, prema podacima Instituta za državne fondove iz Las Vegasa.

Maskov današnji blog, objavljen prije otvaranja berze u SAD, nije impresionirao invesitore, pošto je vrijednost akcija "Tesle" pala za 3,1 dolar do sredine dana.

Bonus video: