Maturanti iz Crne Gore na informatičkoj olimpijadi: Pokazaćemo šta znamo

„Mislim da uz malo sreće možemo biti konkurenti za medalju", kaže Radosavović
146 pregleda 4 komentar(a)
informatičari, Olimpijada, Foto: MAMA
informatičari, Olimpijada, Foto: MAMA
Ažurirano: 03.07.2013. 15:56h

Maturanti Luka Bulatović iz Podgorice, Ilija Radosavović iz Budve i Andrej Karadžić iz Tivta otputovaće u četvrtak za Australiju, kako bi učestvovali na 25. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, koja se održava u Brizbejnu od 6. do 13. jula. Na olimpijadi svake godine učestvuje od 85 do 90 zemalja svijeta.

Prirodno-matematički fakultet iz Podgorice u saradnji sa DoMEn-om treću godinu zaredom organizovao je ciklus priprema za takmičenja iz programiranja, koje su koncipirane u duhu Međunarodne informatičke olimpijade (IOI) i Balkanske informatičke olimpijade (BOI).

Profesor są tog fakulteta Goran Šuković kazao je da na takmičenju učenici dva dana rješavaju po tri takmičarska zadatka za pet sati.

„Ovo nije samo naučna olimpijada u užem smislu, već je problemu potrebno pristupiti sa inženjerske strane, dakle da se rješenje koje su zamislili može primijeniti u jednom od programskih jezika za olimpijadu”, kazao je on.

Ilija Radosavović kazao je da se pripremaju već tri godine i da će uz malo sreće biti i „dobrih iznenađenja”. I Luka Bulatović smatra da su dobro pripremljeni za olimpijadu, iako dosta toga zavisi od trenutnih uslova, raspoloženja, kakav im zadatak dođe.

Ilija Radosavović kazao je da se pripremaju već tri godine i da će uz malo sreće biti i „dobrih iznenađenja”

„Mislim da uz malo sreće možemo biti konkurenti za medalju i da se možemo nadati nečem višem, ali pokazaćemo tamo u stvari koliko smo spremili, rekao je on.

Izvršni direktor DoMEn-a Predrag Lešić naglasio je da są ponosom finansiraju put komplentog tima koje čine tri učenika i dva nastavnika. On je dodao da je Olimpijada najbolja prilika za crnogorske takmičare da provjere svoje znanje i dobiju realan osjećaj koliko su stvarno naučili.

Dosadašnji rezultati učenika koji putuju na Olimpijadu bili su izuzetni. Crna Gora se prvi put priključila Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi 2011. godine na Tajlandu, čije učešće je, kao i ove godine u Australiji, finansirala kompanija DoMEn.

Bonus video: