Megapikseli nijesu ključni element u kamerama pametnih telefona

Dakle, ako imamo i 20 megapiksela, ako senzori omogućavaju dovoljno svjetlosti, a oko procesuiranja se ne vodi briga, kvalitet će izostati
4 komentar(a)
Kamera, pametni telefon, Foto: Www.kbokmobileshop.com
Kamera, pametni telefon, Foto: Www.kbokmobileshop.com
Ažurirano: 17.08.2015. 09:30h

Android korisnici često pod nos Apple korisnicima podmeću hardverske specifikacije, koje su u većini slučajeva debelo iznad brojki koje ima neki od iPhone uređaja, ali njihovo korištenje i način na koji Android funkcioniše ipak dosta njih „brišu“ - kao jaču bateriju. No ovaj put nije riječ o bateriji nego kameri, koja redovno na Android uređajima ima više megapiksela.

A oni ne označavaju bolji kvalitet fotografije, to je sigurno, piše ICTbusiness.info. Znaju to i fotografi početnici, ali većina ljudi ne zna kad vide da iPhone 6 ima osam megapiksela, a neki Xiaomi modeli 13 ili više, smatraju da je kamera koju koristi kineski proizvod bolja. Ali to nije tako, što potvrđuje kvaliteta fotografije na iPhone 6 (i ranijim modelima). Ipak, pustimo iOS u ovom slučaju i ostanimo kod Androida da potvrdimo priču.

Naime, HTC Desire EYE prvi je flagship model koji je izbacila kompanija HTC, a da ima znatno poboljšanje po ovom pitanju - 13 megapikselnu kameru i nazad i naprijed. To je velika stvar ako znamo da su HTC One M7 i M8 imali samo četiri megapiksela, što je omogućavalo kvalitet samo i isključivo u "rekreativnom" smislu postavljanja fotografija na Facebook, Twitter ili Instagram. Zato je 13 megapiksela označeno kao prava (r)evolucija u HTC viđenju ovog dijela opreme na uređajima. Samo, značajnija poboljšanja se ipak nijesu dogodila. Testovi su pokazali da fotografije nijesu bitno bolje od onih na ranijim modelima koji su imali devet megapiksela manje.

Sve zbog senzora, koji ne nude ništa više megapiksela pa činjenica da kamera ima više u globalu ne daje više jer ne pušta dovoljno svjetlosti. Nije stvar čak ni u proizvođaču jer skoro pa svaki pametni telefon, uključujući iPhone, koristi Sony senzore za kameru, a opet iPhone daje bolju fotografiju. To je zbog načina na koji se procesuira fotografija, što znači smanjenje "šuma", rezoluciju, filtriranje i niz drugih stvari.

Dakle, ako imamo i 20 megapiksela, ako senzori omogućavaju dovoljno svjetlosti, a oko procesuiranja se ne vodi briga, kvalitet će izostati. Android kaska po tom pitanju, nažalost. Valjda zato i "kamufliraju" te nedostatke brojnim megapikselima. I korisnici to moraju znati prilikom kupovine - nije u brojkama sve. Iliti, megapikselima.

Bonus video: