Mercedes Project One: Ekstremne proporcije donijele unikatan stil

Robert Lesnik, kreator spoljašnjeg dizajna ulične verzije Mercedesovog bolida Formule 1, za "Vijesti" govori o posebnostima novog modela
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2017. 19:29h

Na sajmu automobila u Frankfurtu Mercedes je predstavio uličnu verziju svog bolida Formule 1 - automobil nazvan Project One, čija je cijena preko 2,5 miliona eura. Mi smo imali priliku da razgovaramo sa čovjekom koji je odgovoran za njegov spoljašnji dizajn, Robertom Lesnikom, koji je inače šef spoljašnjeg dizajna svih putničkih mercedesa.

Šta je bila osnovna ideja pri dizajniranju ovog automobila?

“Na stranu to koliko konjskih snaga ima, inženjering i sva visoka tehnologija ispod lima, kao dizajner vjerujem da ovaj auto ima i poseban dizajn. U skladu sa našom dizajnerskom filozofijom, vruće i hladno, ili senzualno i čisto, gdje uvijek govorimo o kontrastima, o inteligenciji i emocijama, podijelili smo auto u dvije zone. Sve što je tamno je u svrhu funkcije, definisano aerodinamikom i potisnom silom. Sve što je svijetlo, u ovom slučaju u boji bolida Formule 1, definisano je emocijom. Na kraju, svaki Mercedes, čak i hiperautomobil , treba da bude lijep.”

Ovaj auto se dosta razlikuje od modela AMG GT. Zašto ste se odlučili za takav iskorak. Na primjer, zašto je logotip ovakav?

“Logotip je samo sekundarni detalj, u prvom planu su proporcije. AMG GT je auto sa zadnjim pogonom, sa motorom smještenim centralno naprijed, a ovaj auto ima motor pozadi. Dakle, motor je, kao u Fornuli 1, iza vozača. Zato on ima potpuno drugačije proporcije. Logotip je samo detalj koji smo preuzeli direktno iz Formule 1. Na kraju, time smo uštedjeli i na težini, jer je svaki gram važan. Naravno, nije samo to preuzeto sa bolida, i motor dolazi direktno iz F1.”

Prednji dio je potpuno drugačiji od ostalih Mercedesovih vozila. Da li je to bila namjera?

“Prije svega, ovaj auto je radio AMG dizajnerski tim. Ovo je takozvano vazdušno krilo. Kada pogledate sprijeda, shvatićete da i AMG GT ima ovo. Svaki naš visokoperformansni auto, čak i E-klasa, ima to vazdušno krilo. Razlika je u tome što je ovaj auto tako nizak da nijesmo mogli da stavimo krilo ispod maske, pa smo ga stavili preko čitavog prednjeg dijela. Tako smo dobili usis vazduha i veličinu, a i dalje to je tipični AMG.”

Možemo li i u budućnosti da očekujemo ovakav dizajn kod Mercedesa?

“Ovo je poseban auto, vrlo unikatan. Vjerovatno ćemo ih rijetko gledati na ulicama. Zato nam je cilj bio da dosta detalja odradimo na drugačiji način, da bi on bio ovako jedinstven. Kada vidite kako su senzualni zadnji bokovi, shvatićete da to imate kod svih današnjih mercedesa. Ovakve bokove već imate kod E-klase kupe. Tretman površina je sličan kao kod ostalih automobila, ali zbog ekstremnih proporcija, mnoge stvari smo odradili na potpuno drugačiji način.”

Da li su specijalisti za aerodinamiku zahtijevali od vas ovo zadnje peraje ili je to vaša ideja?

“To je dio prvobitnog dizajna, a oni se nijesu žalili. Od početka je dizajn dosta mijenjan, čak i sada se dorađuje. Serijski model dolazi tek za dvije godine, mada je ovo 95 odsto završeno. Peraje poboljšava i stabilnost, tako da za sve postoji razlog. Morate da radite zajedno. Ne možete nacrtati skicu i reći “pravite ga”. Morate dosta da isprobavate, i na kraju će to biti to, imaće smisla, a ovo je savršeno.”

Galerija

Bonus video: