Microsoft najavljuje Windows 10

Start meni u "Windows 10" biće sličan s verzijom sedam, mada će ikonice koje se otvaraju sa stane nalikovati na verziju osam
1 komentar(a)
Microsoft, Foto: Shutterstock.com
Microsoft, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2014. 20:00h

Sledeća verzija Microsoft operativnog sistema zvaće se "Windows 10", čime je ta kompanija preskače verziju devet kako bi naglasila napredak sa mobilnim uređajima i uslugama na internetu.

Sadašnja verzija "Windows 8" kritikovana je zbog toga što je primoravala korisnike na značajne promjene rada na komjuteru. Microsoft je za novi sistem vratio neke od tradicionalnih opcija i obećao da će "Windows 10" biti prepoznatljiv korisnicima bez obzira na verziju koju su dosad koristili.

Start meni u "Windows 10" biće sličan s verzijom sedam, mada će ikonice koje se otvaraju sa stane nalikovati na verziju osam.

Direktor Microsofta Džo Belfiore, koji nadzire dizajn i razvoj "Windowsa" rekao je da će nova verzija ponuditi "prepoznatljivost 'Windowsa 7" s nekim od korsnih stvari koje postoje u "Windows" 8"" kako bi se pomogla promjena poslovnim korisnicima.

Uvid u novu verziju Microsofta je ponudio večeras poslovnim klijentima u San Francisku, a od sjutra će odabranim korisnicima biti omogućen tehnički pregled te verzija.

Formalni izlazak nove verzije na tržište najavljen je za sredinu naredne godine.

Novi operativni sistem predstavlja pokušaj da se napravi korak nazad u odnosu na radikalnu izmjenu od prije dvije godine od koje su mnogi korisnici odustali.

Microsoft međutim ne odustaje od pokušaja da premosti jaz između kompjutera i mobilnih uređaja, pa i dalje postoje opcije za tačskrin.

Bonus video: