Microsoft uklanja YouTube sadržaje sa ukradenim serijskim brojevima

52 pregleda 0 komentar(a)
softverska piraterija, piraterija, Foto: Shutterstock.com
softverska piraterija, piraterija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.10.2014. 08:41h

Microsoft je počeo sa uklanjanjem YouTube sadržaja koji su vezi sa Window operativnim sistemom, a koji u komentarima sadrže ukradene serijske brojeve.

Nažalost, u ovoj akciji borbe protiv piraterije uklonjeni su i video sadržaji koji nemaju veze sa Windows "ključevima", a na udaru su se našli poznati video blogeri iz svijeta tehnologije, kao i zaposleni Microsofta, koji su objavili sasvim normalan video sadržaj na svojim kanalima.

Iz Microsofta su se izvinili zbog ugašenih video materijala i saopštili da rade na njihovom vraćanju.

"Neki od filmova su nenamjerno ciljani za uklanjanje jer su se u komentarima nalazili ukradeni proizvodni ključevi. Već smo preduzeli potrebne korake kako bi se legitiman video sadržaj vratio autorima. Istovremeno radimo na boljem rješenju za pronalazak onih koji krše prava intelektualne svojine", kazali su iz kompanije za Wired.

Wired navodi da se, 16 godina nakon uvođenja DMCA (Digital Millennium Copyright Act) po ko zna koji put pokazao rješenjem daleko od idealnog, primarno zbog toga što omogućava i velikim kompanijama poput Microsofta da, ponekad bez razloga, potpuno ugase rad "malih ljudi".

Iz kompanije navodi da su pokušali da ciljaju isključivo komentare, ali alati koje pruža YouTube nisu omogućili uklanjanje pojedinačnih komentara, već isključivo kompletnih filmova.

Bonus video: