Miketić: Ako sam odgovoran ja, onda su i Hrapović i Kovačević

Kako ističe, odbio je da podnese ostavku iz moralnih i principijelnih razloga, kao i da odgovornost za propust treba utvrditi objektivno, a ne pozivima na linč

Vojislav Miketić
Vojislav Miketić (Foto: TV Vijesti)

Smijenjeni direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, doktor Vojislav Miketić poručio je ministru Kenanu Hrapoviću i direktorici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zorici Kovačević da, ukoliko vjeruju u njegovu odgovornost u slučaju zamjene beba u KCCG, ostavku treba da podnesu, a ne samo ponude.

Miketić je smijenjen juče, nakon što je Hrapović zatražio njegovu hitnu smjenu.

Kovačević je rekla da je "spremna da snosi svaku odgovornost" i bude smijenjena, ako Vlada ocijeni da ima osnova za to. 

"Ja sam profesionalac. Mjesto direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo prihvatio sam na prijedlog dr Snežane Raspopović i direktorice Kovačević, ali ne kao politički kadar, već kao profesionalac, stručnjak kojemu je ukazano povjerenje da može unaprijediti rad naše klinike. Ako postoji moja odgovornost onda mora postojati i njihova. Ukoliko direktorica i Ministar Hrapović vjeruju u moju odgovornost, ostavka sa njihove strane se ne nudi već podnosi", kazao je Miketić.

Tužilaštvo je formiralo predmet povodom krivične prijave KCCG protiv medicinske sestre zbog propusta u Odjeljenju za terminsku novorođenčad.

Kako ističe, odbio je da podnese ostavku iz moralnih i principijelnih razloga, kao i da odgovornost za propust treba utvrditi objektivno, a ne pozivima na linč.

"Ove dužnosti sam se prihvatio kako bih doprinio razvoju standarda, unaprjeđenju povjerenja u rad Klinike za ginekologiju i akušerstvo. U svom radu vodio sam se profesionalnim standardima. Klinika za ginekologiju i akušerstvo je jedna od klinika koja ima jasno definisane procedure rada. Odbio sam da podnesem ostavku iz moralnih i principijelnih razloga. Ako se utvrđuje odgovornost za propust koji se desio, onda ona treba da se utvrđuje objektivno, a ne mojim linčom niti linčom bilo kog mog kolege koji se časno i posvećeno bavi svojim poslom", kazao je Miketić