Milošević: Cilj DF-a da obesmisli rad radne grupe

Milošević je ponovio da će GP URA učestvovati u radu Radne grupe samo ako se bude razgovaralo o pitanjima koje je ta partija, zajedno sa Demokratama, stavila u svoj Plan koji je podržao Brisel
99 pregleda 18 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
Rade Milošević, Foto: URA
Ažurirano: 26.09.2018. 10:20h

Cilj najavljenog učešća Demokratskog fronta (DF) u radnoj grupi koja će se baviti reformom izbornog zakonodavstva jeste da se obesmisli njen rad, i da se oni vrate na političku scenu kao bitan politički subjekt, smatra politički direktor Građanskog pokreta URA, Rade Milošević.

Iz DF-a je u utorak saopšteno da su spremni da učestvuju u radu radne grupe, pod uslovom da budu otklonjena devijacije koje je, kako su kazali, taj politički savez uočio u prethodnom periodu.

Milošević je agenciji MINA kazao da od DF-a ne očekuje ništa dobro, i da njihovo učešće u radnoj grupi ima cilj samo da je diskredituje.

"I da se oni, kao politički subjekt koji je marginalizovan i sve više gubi na značaju, vrati u žižu javnosti", dodao je on.

Prema riječima Miloševića, cilj DF-a nije da se donese što bolje izborno zakonodavstvo. "Oni su priliku za to imali i ranije, i zahvaljujući njihovom glasanju, zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, imamo izborno zakonodavstvo ovakvo kakvo je".

"Cilj najavljenog učešća DF u radnoj grupi je da se obesmisli njen rad, da se oni vrate na političku scenu kao bitan politički subjekt, i da prave od toga cirkus kao što su i ranije radili", ocijenio je Milošević.

Kako je kazao, namjera DF-a je da se sve obesmisli i da nema dogovora.

"Naš interes je da dođe do dogovora i da se zaista napravi nešto što će da obezbijedi ozbiljne promjene i zakonska rješenja koja će konačno staviti tačku na izborne zloupotrebe", istakao je Milošević.

On je ponovio da će GP URA učestvovati u radu Radne grupe samo ako se bude razgovaralo o pitanjima koje je ta partija, zajedno sa Demokratama, stavila u svoj Plan koji je podržao Brisel.

"Ono što mene zanima su zahtjevi DF-a, iz prostog razloga što mi nećemo odustati od našeg prvobitnog plana. Ako neke njihove ideje dodatno mogu unaprijediti izborno zakonodavstvo, a da ne ugrožavaju naše zahtjeve, onda nećemo imati ništa protiv", naveo je Milošević.

Komentarišući stav DF-a da izborni ambijent treba da kreiraju oni čiji je to posao, i da neće podržati neko značajnije učešće nevladinih organizacija u radu radne grupe, Milošević je kazao da to neće igrati veliku ulogu.

"Oni, ili će učestvovati ili neće. Nama je dobrodošlo mišljenje i drugih ljudi, jer se izborni proces tiče i političkih partija, i građana. Valjda je u interesu svih nas da zakon bude tako dobar da nakon izbora nemamo više međusobnih prepucavanja jesu li pokradeni ili nijesu", rekao je Milošević.

On je dodao da bi volio da u radu radne grupe učestvuju i organizacije civilnog društva koje su za to specijalizovane, i da se čuje i njihovo mišljenje.

Na pitanje da li će predstavnici URA učestvovati na sjutrašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, on je rekao da se još nije o tome kosultovao sa kolegama, ali da smatra da neće.

Bonus video: