Ministarstvo: Nema odliva kadra, veoma mali broj napustio zdravstvo

U Ministarstvu zdravlja smatraju da niko dobronamjeran prema doktorima, medicinskim sestrama i ostalim zaposlenim u zdravstvenom sistemu, ne bi izjavio da ljekari rade u uslovima kao prije pedeset godina
58 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2018. 17:50h

Građanski savez za promjene netačnim i očigledno zluradim izjavama, ponovo pokušava da manipuliše i obmanjuje crnogorsku javnost iznošenjem paušalnih i neutemeljenih ocjena na račun zdravstvenog sistema, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

U ministarstvu smatraju da niko dobronamjeran prema doktorima, medicinskim sestrama i ostalim zaposlenim u zdravstvenom sistemu, ne bi izjavio da ljekari rade u uslovima kao prije pedeset godina, kada, kako navode iz ministarstva, cjelokupna crnogorska javnost zna koliko je posljednjih godina uloženo u infrastrukturu i medicinsku opremu u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Iz Građanskog saveza za promjene su kazali da je zdravstveni sistem u Podgorici u opasnosti, kao i da je rad ljekara necijenjen i omalovažen.

"Takvu sramnu izjavu demantovaćemo konkretnim podacima: Podsjećamo „virtuelnu gospodu“ da je samo prošle godine u izgradnju, adaptaciju i renoviranje objekata zdravstvenih ustanova uloženo oko 3,1 milion eura, dok je za medicinsku opremu opredijeljeno 17 miliona eura. Samo za potrebe Kliničkog centra Crne Gore nabavljeni su najsavremeniji ANGIOGRAFSKI aparat, 2 magnetne rezonance- za KCCG i Dječiju bolnicu, novi LINEARNI akcelerator za zračenja, Gama kamera, kakvih nema u regionu. Nabavljena je i mnoga druga oprema, kako za potrebe KCCG, tako i za DZ Podgorica", ističu iz ministarstva.

Već je izvjesno, kako su kazali, da će obezbijediti međunarodno finansiranje za izgradnju dva nova objekta za tri klinike (infektivnu, kožnu i psihijatrijsku) u krugu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), investicije vrijedne oko sedam miliona eura, i nakon više decenija osloboditi park na Kruševcu.

"Ipak, moramo priznati da smo zadovoljni što, iako žive u virtuelnom svijetu i ovih dana zabavljaju građane Podgorice prikazujući sa interneta kopirane projekte bolnica i vrtića, marljivo, kao pravi đaci, prate aktivnosti koje se sprovode u oblasti zdravstva, ali i konstatovati da đaci koji prepisuju i želeći da resavske uratke predstave kao svoje revolucionarne ideje, nemaju baš dobre ocjene. Takve će ocjene, neprelazne, dobiti i na izborima u Podgorici u nedjelju, jer građani najbolje ocjenjuju svačiji rad. Navešćemo samo jedan primjer pokušaja njihove manipulacije da će oni izgraditi dom zdravlja u City kvartu?! Zdravstvene vlasti su već odredile gradnju novog objekta DZ u City kvartu na lokaciji koja je već planskim dokumetima određena!" napominju iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora tvrde da nema odliva kadra iz zdravstvenih ustanova, ali i da je tačno da je "veoma mali broj" ljekara napustio zdravstveni sistem.

"Kada je riječ o odlivu kadra, na žalost Građanskog saveza, iako bi čini se, oni to voljeli da se dešava, moramo ih podsjetiti da nema odliva kadrova iz zdravstvenih ustanova, što potvrđuje zvanična statistika, i da im je još jedan maliciozan pokušaj manipulacija propao. Planom ljudskih resusra do 2022. godine predviđeno je da se broj ljekara u Crnoj Gori sa sadašnjih 220 dovede na nivo od 260 na 100.000 stanovnika, i na tome zdravstvene vlasti uveliko rade. Tačno je da je određeni, veoma mali broj ljekara napustio zdravstveni sistem, ali to se dešava u svim zdravstvenim sistemima u okruženju i šire. U posljednjih šest godina iz Kliničkog centra Crne Gore su otišla 42 ljekara, od čega 15 u penziju, jedan u Dom zdravlja Danilovgrad, jedan u CALIMS, tri na Medicinski fakultet - dakle radi se o migracijama unutar sistema i oni svoje usluge i dalje obavljaju unutar crnogorskog sistema zdravstva", ističu iz ministarstva.

Trenutno se, kako su kazali, na stručnom specijalističkom usavršavanju nalazi preko četiri stotine ljekara, dok je na užem specijalističkom usavršavanju preko šezdeset ljekara.

"Iz KCCG su trenutno 184 ljekara na specijalizaciji. Ove godine vraća se 50 ljekara, a naredne još 45 ljekara sa specijalizacije. Dakle, u naredne dvije godine očekujemo skoro 100 ljekara specijalista, zahvaljujući kojima će ojačati svi segmenti pružanja zdravstvenih usluga", dodaju iz ministarstva.

Napominju i da su teze o značajno skupljim ljekovima u Crnoj Gori u odnosu na region neistinite.

"Kada gospoda iz Građanskog saveza pokušava plasirati netačne teze o značajno skupljim lijekovima u Crnoj Gori nego što su u regionu, moramo ih podsjetiti da je to, ne samo stručna, već i laička neistina, što je posljednjih mjeseci više puta od strane medicinskih vlasti i pokazano i dokazano. Zašto grupica „građanskog saveza“ pokušava miješati „žabe i babe“, neka sami o tome i dalje vijećaju. Što se tiče njihove manipulatorske informacije da će oni da grade opštu bolnicu u Podgorici, dovoljno je reći da se radi o manipulaciji i pokazivanju elementarnog neznanja iz oblasti zdravstva", kazali su iz ministarstva.

Kada je u pitanju materijalni položaj ljekara, ali i srednjeg medicinskog kadra, Ministarstvo zdravlja je, kako su kazali, potpisalo Sporazum sa dva reprezentativna Sindikata na čijem su čelu dr Ljiljana Krivokapić i dr Vladimir Pavićević, kojim država u naredne tri godine ulaze 1,8 miliona eura za izgradnju stambenih jedinica za sve zaposlene u zdravstvenom sistemu.

"Gospodi iz „građanskog saveza“ je to dobro poznato. Podsjećamo ih da se uveliko rade dvije stambene zgrade za te potrebe u Podgorici i Nikšiću, u kojima će se naredne godine useliti 170 zdravstevnih radnika sa svojim porodicama. Znamo da je kampanja pred izbore uvijek pogodno tle za podmetanje i političko prepucavanje, a da je zdravstveni sistem, kao najosjetljiviji posebno podložan manipulacijama. Ipak, sigurni smo da građani prepoznaju naše istinske napore da unaprijedimo sistem, obezbijedimo kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu i poboljšamo životni standard zdravstvenih radnika, i da ne nasijedaju na ovakve zlonamjerne istupe malih političkih saveza, kojima žele da dezimformišu javnost i unesu nemir, paniku i nesigurnost", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: