Ministarstvo odbrane uložiće nepunih 70.000 eura: Brodovi Mornarice idu na remont

Kada je u pitanju školski brod "Jadran", tenderskom dokumentacijom traži se remont brodskih čamaca tipa "Šljupka"
314 pregleda 0 komentar(a)
Školski brod "Jadran", Foto: Beta-AP
Školski brod "Jadran", Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.11.2018. 11:04h

Ministarstvo odbrane uložiće nepunih 70.000 eura na remont brodova Mornarice Vojske Crne Gore.

Gotovo polovina novca - 34.000 eura - biće namijenjena za usluge remonta motornih jedrilica "Bojana" i "Milena", dok će 10.000 eura otići na remont za školski brod "Jadran".

Kada je u pitanju školski brod "Jadran", tenderskom dokumentacijom traži se remont brodskih čamaca tipa "Šljupka".

Ti radovi, između ostalog, uključuju izmjena drvenih djelova čamca, zamjenu djelova za podizanje čamca, popravku plastificiranih djelova i bojadisanje i lakiranje kompletnog čamca.

Školski brod "Jadran" našao se u avgustu u središtu pažnje regionalne javnosti zbog insistiranja hrvatskih vlasti da im on pripada.

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je na svečanosti povodom proslave 85. godišnjice broda “Jadran” u avgustu u Tivtu kako je zvanična Podgorica otvorena da svi njeni saveznici koriste brod“, ali da će jedrenjak ostati u Crnoj Gori i ploviti pod njenom zastavom.

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi bio vraćen pod hrvatsku zastavu i od Crne Gore očekuje poštovanje međunarodnog prava i dogovora o sukcesiji koja uključuje ‘Jadran’", saopštio je tada njegov hrvatski kolega Damir Krstičević.

Školski brod „Jadran“ izgrađen je u Njemačkoj,1933. godine, po narudžbi Mornarice Kraljevine Jugoslavije.

Za većinu poslova remonta predviđen je rok od 90 dana za završetak radova, osim za motorne jedrilice.

Ovakve vrste poslova na jedrilicama se ne mogu raditi po niskim temperaturama i oni bi trebalo da budu završeni do 1. maja, precizirano je tenderskom dokumentacijom na Portalu javnih nabavki.

Na sajtu Ministarstva zabilježeno je da su “Bojana” i “Milena” jedrilice tipa „ ELAN 43 “ izgrađene u Begunju, u Sloveniji 1989. i iste godine su ušle u operativnu upotrebu Ratne mornarice SFRJ u okviru jedinice školskih brodova.

Kroz operativnu upotrebu u jedinicama Mornarice su korištene za obuku starešinskog kadra prvenstveno u jedrenju i svim ostalim pomoračkim i navigacijskim vještinama.

Tenderom je 20.000 eura planirano za cjevarske usluge na plovnim objektima i brodoželjezne radove, a 4.000 eura na usluge premotavanja statora i rotora od elektromotora na njima.

Ponude se dostavljaju do 26. novembra

Bonus video: