Mještani Kumbora upozoravaju da se u more istovara zemlja

Prije dvije godine na obali mora u Bijeloj gdje je kompanija Carine tada gradila hotel “Park” u dva navrata evidentiran nezakonit istovar šuta I zemlje, a li da nikada nije utvrđeno ko je za to bio odgovoran
164 pregleda 2 komentar(a)
Kumbor, Foto: Privatna arhiva
Kumbor, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.11.2018. 13:02h

Mještani Kumbora upozorili su da se u more Kumborskog tjesnaca svakodnevno istovara zemlja, gdje kompanija Azmont u sklopu turističkog kompleksa visoke kategorije Portonovi gradi marinu sa 220 vezova.

Oni navode da već tri mjeseca brod koji izlazi sa gradilišta baš tu istovara zemlju, pjesak i mulj i to više puta dnevno, a da često u moru ima i naftnih mrlja.

Mještani upozoravaju I da u neposrednoj blizini I izvođači radova na gradnji luksuznog hotela kompanije Carine, takođe istovaraju zemlju u more, a peru i kamione mješalice čiji sadržaj se spira u more. Iz Azmonta tvrde da radove izvode u sklopu uređenja obale na osnovu dobijenog odobrenja, kao I da se izvođač pridržava svih pozitivnih zakonskih propisa i slijedi sva uputstva i preporuke iz elaborata za koji su dobili saglasnost nadležnih organa.

Ističu I da je inspekcija sigurnosti plovidbe stalno na terenu i vrši kontrolu tih aktivnosti.

“Kumborski tjesnac, pored Veriga najuži je dio Bokokotorskog zaliva sa najbržim strujanjem morske vode. Svaka intervencija na tom uskom dijelu akvatorijuma, kao što je izgradnja marine ili nasipanje zemlje može se štetno odraziti na čitav Bokokotorski zaliv”, tvrdi dr Ljubomir Radojičić stručnjak koji je doktorirao na prirodnim i ljekovitim faktorima Crnogorskog primorja.alne policije ističu da nisu imali prijave da bilo ko na teritoriji odlaže zemlju u more.

Prije dvije godine na obali mora u Bijeloj gdje je kompanija Carine tada gradila hotel “Park” u dva navrata evidentiran nezakonit istovar šuta I zemlje, a li da nikada nije utvrđeno ko je za to bio odgovoran.

“Gradnja hotela u Kumboru, u aranžmanu kompanije Carine Čedomira Popovića i SPC, po ponašanju i poštovanju Zakona, samo je replika izgradnje depadansa hotela “Delfin” u Bijeloj, čiji je Popović takođe vlasnik. Znamo kako je tamo gradio hotel i nasipao obalu, sve bez građevinske dozvole i saglasnosti JP “Morsko dobro”, sa radnicima iz Albanije koji nijesu bili prijavljeni. Nije ga usporilo ni što mu je inspekcija zatvarala gradilište i pečatila objekat”, navodi Nada Popović predsjednica NVO “Južni Jadran” koji okuplja manjinske akcionare firme koju je Popović privatizovao.

Bonus video: