Mladalački duh radničkog auta: Škoda fabija - Vijesti.me
VOZILI SMO...

Mladalački duh radničkog auta: Škoda fabija

Treća generacija češkog gradskog vozila izgleda dosta modernije, ali to nije uticalo na tradicionalnu funkcionalnost

Škoda fabija
Škoda fabija (Foto: Saša Marković)

Škoda fabija je oduvijek bila pristupačan i praktičan mali auto, ali je stilski stalno kaskala za konkurencijom. Češki proizvođač je kod najnovije generacije dosta uradio na tom planu, a kakav je ukupni rezultat provjerili smo tokom par dana provedenih za volanom gradskog kompakta.

Za odlučujući korak od radničkog do mladalačkog vozila bio je potreban ubjedljiviji estetski utisak, a odmah je jasno da je nova fabija na dobrom putu. Velika maska i jednostavan dizajn farova čine da auto izgleda dosta ozbiljnije. Novajlija izgleda dosta niže i sportskije od prethodnika. Iako leži na staroj platformi, ona je temeljno obnovljena i oplemenjena sa par elemenata najnovije MQB arhitekture. Zato je nova fabija šira i niža nego prošla, a međuosovinski razmak je za nijansu duži.

Testni model je opremljen i aluminijumskim točkovima, a pozadina se savršeno slaže sa ostatkom vozila. Ukratko, ovaj jednostavan dizajn obećava da će dugo ostati privlačan.

Škoda fabija
Škoda fabija

Unutrašnjost je moderna i jednostavna. Utisak je da je sve dosta robusno i da može da se nosi sa svim izazovima porodičnog života. Malo neophodnog luksuza unose metalizirani detalji, a najbolji dokaz da ovaj auto pripada Folksvagen grupaciji je komandna tabla sa velikim brojem detalja iz njemačkih modela kao što su komande klime ili prekidači svjetala. Mada u kabini ima dosta tvrde plastike, enterijer po kvalitetu zaista ne zaostaje mnogo za onim kod pola.

Kožni volan nećete dobiti ni u srednjem paketu opreme, ali bez obzira na to on je dosta mekan i prijatan. Više nam je zasmetala jeftina plastika kojom je obložena ručica odličnog DSG mjenjača. Specifičnost fabije je radio CD uređaj sa centralnim prekidačem u koji je instaliran mali displej.

Kabina je prilično komforna za ovu klasu. Volan se podešava i po visini i po dubini, a vozač može da namjesti i visinu sjedišta. Na zadnje sjedište može da sjedne osoba visoka 1.80 iza vozača iste visine, istovremeno za glavu ima dosta prostora, a ako je neophodno pozadi mogu da se zbiju i tri osobe, mada greben na sredini poda otežava takav raspored. Korisnih odjeljaka za sitnice ima posvuda, ističu se veliki džepovi u vratima i držači za čaše ispred ručice mjenjača.

Škoda fabija
Škoda fabija

Nova fabija je oko 65 kg lakša od prethodne, a taj gubitak težine vozač će osjetiti već u prvim kilometrima. Auto odlično leži, a proklizava prednjim dijelom samo kada pretjerate u određenim krivinama. Prilikom naglih promjena pravca češki kompakt je vrlo stabilan i lako se kontroliše, u krivine ulazi oštro. Dodatni polet daje mu odlična kombinacija malog turbobenzinca od 110 KS i sjajnog DSG mjenjača. Njegovu sportsku ćud ćete otkriti kad ubacite u sportski način rada i kazaljku obrtomjera natjerate u crvenu zonu. Potrošnja testnog modela je oko pet litara na otvorenom putu i litra i po do dva više u gradu.

Najjeftinija fabija na našem tržištu staje 8.300 eura, ali nema klimu. Testni primjerak, u srednjem paketu opreme, košta 12.400 eura.

Prtljažnik najveći u klasi

Kao i svaka škoda, i nova  fabija  postavlja standarde kad je riječ o prtljažniku. Zapremina gepeka iznosi 330 litara što je najviše u segmentu. To znači da ubacivanje dječjih kolica ili nekoliko srednjih kofera ne bi trebalo da bude problem. Prostor je dobro organizovan. Otvor je širok, donja ivica niska, a sa strana postoje korisne kasete.

Sklapanjem naslona zadnjih sjedišta nećete dobiti ravnu podnicu, ali bi to možda bilo previše očekivati od automobila ove klase.

Škoda fabija
Škoda fabija

 Fabija  1.2 TSI DSG - tehnički podaci

 • Motor: turbobenzinski
 • Zapremina: 1.197 cm3
 • Snaga: 110 KS
 • Obrtni moment: 175 Nm
 • Najveća brzina: 196 km/h
 • Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
 • Mjenjač: 7-stepeni DSG
 •  Potrošnja na testu: 6,2 l/100 km
 •  D/Š/V: 3.993/1.732/1.476 mm
 • Međuosovinski razmak: 2.469 mm
 • Prtljažnik: 330 l
 •  Težina: 1.154 kg


Najčitanije iz sekcije Vijesti