Mladalački duh radničkog auta: Škoda fabija

Treća generacija češkog gradskog vozila izgleda dosta modernije, ali to nije uticalo na tradicionalnu funkcionalnost
189 pregleda 3 komentar(a)
Škoda fabija, Foto: Saša Marković
Škoda fabija, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 19.05.2015. 19:46h

Škoda fabija je oduvijek bila pristupačan i praktičan mali auto, ali je stilski stalno kaskala za konkurencijom. Češki proizvođač je kod najnovije generacije dosta uradio na tom planu, a kakav je ukupni rezultat provjerili smo tokom par dana provedenih za volanom gradskog kompakta.

Za odlučujući korak od radničkog do mladalačkog vozila bio je potreban ubjedljiviji estetski utisak, a odmah je jasno da je nova fabija na dobrom putu. Velika maska i jednostavan dizajn farova čine da auto izgleda dosta ozbiljnije. Novajlija izgleda dosta niže i sportskije od prethodnika. Iako leži na staroj platformi, ona je temeljno obnovljena i oplemenjena sa par elemenata najnovije MQB arhitekture. Zato je nova fabija šira i niža nego prošla, a međuosovinski razmak je za nijansu duži.

Testni model je opremljen i aluminijumskim točkovima, a pozadina se savršeno slaže sa ostatkom vozila. Ukratko, ovaj jednostavan dizajn obećava da će dugo ostati privlačan.

Unutrašnjost je moderna i jednostavna. Utisak je da je sve dosta robusno i da može da se nosi sa svim izazovima porodičnog života. Malo neophodnog luksuza unose metalizirani detalji, a najbolji dokaz da ovaj auto pripada Folksvagen grupaciji je komandna tabla sa velikim brojem detalja iz njemačkih modela kao što su komande klime ili prekidači svjetala. Mada u kabini ima dosta tvrde plastike, enterijer po kvalitetu zaista ne zaostaje mnogo za onim kod pola.

Kožni volan nećete dobiti ni u srednjem paketu opreme, ali bez obzira na to on je dosta mekan i prijatan. Više nam je zasmetala jeftina plastika kojom je obložena ručica odličnog DSG mjenjača. Specifičnost fabije je radio CD uređaj sa centralnim prekidačem u koji je instaliran mali displej.

Kabina je prilično komforna za ovu klasu. Volan se podešava i po visini i po dubini, a vozač može da namjesti i visinu sjedišta. Na zadnje sjedište može da sjedne osoba visoka 1.80 iza vozača iste visine, istovremeno za glavu ima dosta prostora, a ako je neophodno pozadi mogu da se zbiju i tri osobe, mada greben na sredini poda otežava takav raspored. Korisnih odjeljaka za sitnice ima posvuda, ističu se veliki džepovi u vratima i držači za čaše ispred ručice mjenjača.

Nova fabija je oko 65 kg lakša od prethodne, a taj gubitak težine vozač će osjetiti već u prvim kilometrima. Auto odlično leži, a proklizava prednjim dijelom samo kada pretjerate u određenim krivinama. Prilikom naglih promjena pravca češki kompakt je vrlo stabilan i lako se kontroliše, u krivine ulazi oštro. Dodatni polet daje mu odlična kombinacija malog turbobenzinca od 110 KS i sjajnog DSG mjenjača. Njegovu sportsku ćud ćete otkriti kad ubacite u sportski način rada i kazaljku obrtomjera natjerate u crvenu zonu. Potrošnja testnog modela je oko pet litara na otvorenom putu i litra i po do dva više u gradu.

Najjeftinija fabija na našem tržištu staje 8.300 eura, ali nema klimu. Testni primjerak, u srednjem paketu opreme, košta 12.400 eura.

Prtljažnik najveći u klasi

Kao i svaka škoda, i nova fabija postavlja standarde kad je riječ o prtljažniku. Zapremina gepeka iznosi 330 litara što je najviše u segmentu. To znači da ubacivanje dječjih kolica ili nekoliko srednjih kofera ne bi trebalo da bude problem. Prostor je dobro organizovan. Otvor je širok, donja ivica niska, a sa strana postoje korisne kasete.

Sklapanjem naslona zadnjih sjedišta nećete dobiti ravnu podnicu, ali bi to možda bilo previše očekivati od automobila ove klase.

Fabija 1.2 TSI DSG - tehnički podaci

  • Motor: turbobenzinski
  • Zapremina: 1.197 cm3
  • Snaga: 110 KS
  • Obrtni moment: 175 Nm
  • Najveća brzina: 196 km/h
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
  • Mjenjač: 7-stepeni DSG
  • Potrošnja na testu: 6,2 l/100 km
  • D/Š/V: 3.993/1.732/1.476 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.469 mm
  • Prtljažnik: 330 l
  • Težina: 1.154 kg

Bonus video: