"Morcut", virus koji napada Apple računare

Novi virus "Morcut" napada Apple računare i može da čita vaše poruke, razgovore, mailove i još mnogo toga
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 11:35h

Pojava virusa na iOS operativnim sistemima do skoro nije bila poznat, odnosno vjerovatnoća da računar koji je prizveden u Apple-u bude zaražen nekim od virusa je bila toliko mala da su bile veće šanse da nas, recimo, pogodi meteor veličine fudbalskog igrališta.

Danas je situacija malo drugačija. Virusi, razni malware, spyware programi koji napadaju Mac sisteme sve je češći i sve su, na žalost, bolji.

Posljednji malware koji je otkriveni pretvara računar u platformu za špijuniranje koristeći interni mikrofon i kameru i tako presreće e-mail poruke i razgovore preko neta.

Backdoor.OSX.Morcut je malware koji ne koristi opcije masovnog širenja, kompleksnog je i sofisticiranog algoritma i predstavlja prilično nove i pouzdane metode kojima napada Apple platformu.

Nije mu potrebna administratorska lozinka za samu instalaciju, "preživljava" restartovanje sistema pa je u stanju da napadne cijeli spektar aplikacija – Skype, Adium, MSN Messenger, stoji u izvještaju koji dolazi iz kompanije koja se bavi zaštitom sistema na internetu "Kaspersky Lab".

Druga antivirusna kompanija, "Sophos", takođe je ozbiljna po pitanju ovog virusa:

"Ukoliko ovaj malware uspješno inficira vaš Apple računar, on može o vama da sazna puno toga, može vam ukrasti informacije kojima pmoću kojih može da čita vaše lične poruke, razgovore ili čak može da otvoriti vaš e-mail i ostale online naloge.

Morcut koji još uvijek nije u zamahu eksponencijalnog širenja su otkrili istraživači kompanije "Intego", provajdera antivirusnog softvera za Mac na servisu Virus Total.

Malware se instalira na računar tako što na prevaru navede korisnika da odobri akcije instaliranja nove verzije Adobe Flash plejera.

Bonus video: