Na domenu www.me još se slavi SRJ!

Prema informacijama sa sajta državni praznici u zemlji su 27. april – Dan ustavnosti SRJ, te 29. novembar – Dan Republike.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2011. 16:36h

Nema pravila što bi trebalo da se nađe pod root domenom neke zemlje, ali ne treba biti premudar i znati da se, kako pod tom internet oznakom, kao i bilo kojom drugom, sigurno ne smije naći sadržaj koji skuplja prašinu i, makar i slučajnom, posjetiocu ne nudi ništa konkretno.

Kada je nakon sticanja nezavisnosti 2006. već godinu kasnije Crnoj Gori dodijeljena nova internet oznaka, među prvim lokacijama sa ME nastavkom bila je i ona čiji sadržaj bi posjetiocu trebalo da pruži osnovne informacije o našoj zemlji – root domen www.me.

Republikom smo se prestali zvati još 2007.

Ukrasnim fontom, ukrašenim nekadašnjim državnim bojama (crvena, plavetna i bijela), ispisan tekst u zaglavlju prve stranice na toj adresi posjetioce informiše da se nalaze na „Zvaničnoj prezentaciji Republike Crne Gore“. A republikom smo se prestali zvati još na jesen 2007, kada je usvojen novi Ustav.

Meteo.cg.yu, Predsjednik.cg.yu, Vlada.cg.yu, Skupstina.cg.yu, Ministarstvo-finansija.cg.yu, GradTeatar.cg.yu... neki su od brojnih linkova koji su danas istorija, a na koje može nabasati bilo koji korisnik globalne mreže u potrazi za informacijama o državi Crnoj Gori i pokušati da ide njihovim tragom

Osim te „omaške“, posjetilac bi sa te stranice mogao da kao validan usvoji podatak da Crna Gora ima 4, umjesto 5 nacionalnih parkova, kao i da je među planinskim, najviši vrh durmitorski Bobotov kuk (2.522 mnv), umjesto vrha Zla Kolata, koji se nalazi u plavsko-gusinjskom dijelu Prokletija (2.534 mnv), na granici sa Albanijom.

Državni praznik - Dan ustavnosti SRJ

I ostale „informacije date na sajtu su bajate: državni praznici u zemlji su, pored nekih koje slavimo i danas, i 27. april – Dan ustavnosti Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), te 29. novembar – Dan Republike.

Kako podaci o državi i državnim praznicima, tako su i veze prema drugim internet sadržajima koji se navode na tim stranicama stari i nevažeći.

Svaki od njih još se vezuje sa (pod)domen koji je do dobijanja ME oznake važio za nacionalni, a koji je bio u nadležnosti i vlasništvu Crnogorskog telekoma, odnosno ranije njegove kćerke firme, prvog internet provajdera u zemlji, Interneta Crna Gora.

Meteo.cg.yu, Predsjednik.cg.yu, Vlada.cg.yu, Skupstina.cg.yu, Ministarstvo-finansija.cg.yu, GradTeatar.cg.yu... neki su od brojnih linkova koji su danas istorija, a na koje može nabasati bilo koji korisnik globalne mreže u potrazi za informacijama o državi Crnoj Gori i pokušati da ide njihovim tragom.

Kako to rade komšije

Naše komšije Hrvati su root domen lijepo iskoristile, pa posjetioci na www.hr lokaciji može saznati (ali stvarno) sve o državnom uređenju, privredi, geografskim i prirodnim obilježjima, kulturi, istoriji i sportu te zemlje.

Na toj stranici je i katalog hrvatskih web lokacija. Projekat realizuje Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, a lokacija je početka stranica Hrvatske od 1994. godine.

Za razliku od ažurnih Hrvata, te Crne Gore, čiji root domen skuplja prašinu, zemlje bivše Jugoslavije na svojim root domenima nemaju nikakav sadržaj.

Nekad je bolje i nemati...

Bonus video: