Na internetu je 3,2 milijarde ljudi, najviše putem mobilnog telefona

U svijetu je trenutno 7,1 milijardi pretplata na mobilni internetski promet, što je 95 odsto populacije
82 pregleda 0 komentar(a)
Internet, Foto: Www.oecd.org
Internet, Foto: Www.oecd.org
Ažurirano: 02.12.2015. 10:50h

Svijet je odavno postao globalno selo, a u tome ponajviše pomaže Internet, na koji je trenutno spojeno čak više od tri milijarde svjetske populacije.

ICTbusiness.info piše da je to skoro polovina svjetskog stanovništva jer na svijetu nas ima u ovom trenutku 7,3 milijarde. Zanimljivost je da mobilno korištenje spajanja na mrežu nadmašuje kućnu upotrebu.

Tačnije, u svijetu je trenutno 7,1 milijardi pretplata na mobilni internetski promet, što je 95 odsto populacije. Internet u domovima je na 10,8 odsto, a domaćinstva s mogućnosti spajanja na Internet čine 46,4 odsto. Uz sve to, korisnici uređaja s mogućnosti mobilnog Interneta su dostigli korisnike običnih mobilnih uređaja i ima ih 47,2 odsto.

A još u 2004. godini Internetom se koristilo 745 miliona ljudi. No s 2005. godinom bilo je teško pronaći mjesto u Evropi, većem dijelu Azije i sjeverne Amerike, gdje nije bilo brzog pristupa internetu. Naime, poznati "dial-up" modemi su bili jako skupi zbog trošenja impulsa, ujedno su bili jako spori i nepouzdani, pa se mnogima nije dalo zamarati. Ali širenje ADSL konekcije napravilo je pravu eksploziju. Potom je konkurentnost učinila svoje i "surfujemo" po izrazito jeftinim cijenama.

Predvodnik "krda" i dalje je Južna Koreja, u kojoj je najviše internetskih korisnika po postotku, ali i najviše onih koji se spajaju na njega. Prema IDI razvojnom indeksu, koji prati 11 različitih indikatora razvijenosti internetskog prometa, Južna Koreja ima ocjenu 8,93 od mogućih deset, potom slijedi Danska s 8,88 i Island s 8,86. Kina je deveta s 8,52, a Sjedinjene Američke Države 15. s ocjenom 8,19.

Jasno je, zemlje s najboljom ekonomskom i privrednom situacijom su među prvih 15 i to ne treba čuditi, ali svakako da Amerikance malo brine da toliko zaostaju za drugima po ovom pitanju. Dakle, moraju još raditi da bi došli do viših nivoa, zaključuje ICTbusiness.info.

Bonus video: