Na pragu premijum klase: Opel insignija grand sport

Nova platforma je obezbijedila dodatni prostor u kabini i sportske vozne osobine
63 pregleda 0 komentar(a)
Opel insignija grand sport
Opel insignija grand sport
Ažurirano: 02.05.2017. 20:00h

I pored velike popularnosti SUV vozila, limuzine D segmenta i dalje predstavljaju ne samo ponos i prestiž za sve proizvođače automobila, već donose i značajan profit.

Pogledajte, na primjer, opel insigniju. Prva generacija je prodata u gotovo milion primjeraka, pa i nije čudo što su u Opelu naporno radili da nasljednika učine boljim u svim aspektima, pa čak i po pitanju imena. Šta su donijela ta poboljšanja, provjerili smo na prvim testnim vožnjama u Frankfurtu.

U nazivu je dodata oznaka grand sport, koja bi trebalo da istakne sportsku orijentaciju automobila. Ipak, vjerovatno niko ni ne bi pitao za ime pored ovakvog izgleda. Insignija je dizajnerski zasnovana na konceptu Monca koji je prikazan prije 3 godine. Konture automobila su definisane poput tijela nekog atletičara, a pečat stavljaju moderni farovi sa najnovijim grafičkim potpisom Opela u obliku krila.

Novi model je baziran na kompletno novoj mehaničkoj plarformi. Upotreba lakih materijala, doprinijela je smanjenju mase za do 175 kilograma, što donosi velike prednosti na polju vozne dinamike i upravljivosti. Novi model je duži za 5,5 cm i niži za 3 cm od dosadašnjeg. Od ukupne dužine od 4,9 metara, čak 2,83 otpada na međuosovinsko rastojanje, što nagovještava veliki prostor u unutrašnjosti i stabilniju i udobniju vožnju.

Izdužena silueta kupea donosi i unaprijeđenu aerodinamikom, sa koeficijentom otpora vazduha od samo 0,26. Drugačije proporcije vozila direktno su se odrazile u unutrašnjosti. Iako se to ne može toliko uočiti na prednjim sjedištima, tri centimetra niža pozicija vozaču daje sportskiji osjećaj. Pozadi je poboljšanje drastično. Čak i osobe visoke preko 1,90 sjećaće se komotno i u zoni glave i u zoni koljen. Prtljažnik zapremine 490 litara nije najveći u klasi, ali veliku prednost mu donosi to što se do njega dolazi preko velikih petih vrata.

Kokpit je zasnovan na modelu astra. Komandna tabla je vrlo pregledna i lišena suvišnih dugmića. Centralno mjesto pripada diepleju IntelliLink infozabavnog sistema, a dizajn je odličan miks sportske elegancije i luksuza. Izbor materijala i izrada su fenomenalni za ovu cjenovnu kategoriju, a koliko je Opel vodio računa o udobnosti pokazuju i sjedišta sa sertifikatom njemačke ortopedske asocijacije.

Sistemi pomoći kao što su kamera od 360 stepeni, adaptivni tempomat aktivna pomoć pri napuštanju trake i upozorenje na bočni saobraćaj su besprekorno funkcionisali tokom prvih testnih vožnji.

Tu su i sistemi povezivanja mobilnog telefona Apple CarPlay, Android Auto, kao i funkcija bežičnog punjenja telefona, tačka za internet povezivanje i OnStar online servis. Farovi sa 32 LED segmenta predstavljaju nešto što nije viđeno u ovoj kategoriji vozila. Sve ovo Insigniju dovodi na prag premijum klase.

Nova platforma je obezbijedila ne samo dodatni prostor već i veću krutoću karoserije. Insignija je agilna poput malog hečbeka. Oslanjanje je podešeno gotovo perfektno, tako da sportske osobine vožnje ne utiču na udobnost. Uz "FlexRide vješanje", moguće je i dodatno podešavati po trenutnim potrebama. Osjećaj na volanu je vrlo direktan, a svaki pokret vrlo precizan.

Opel insignija će na naše tržište dolazi na ljeto, a cijene bi trebalo da budu od 20.000 eura za osnovnu verziju.

Novi turbobenzinac od 150 KS upotrebljiv u svim uslovima

Novi 1,5-litarski turbobenzinac koji razvija 150 KS slabost osjeća samo pri malom gasu, a čim dostigne 2.000 obrtaja, dobijate odličnu vuču čak i za autoputeve. Vožnja brdskim dionicama zahtijeva češće šaltovanje, a potrošnja je oko osam litara.

Ako želite nešto dinamičniji pogon, na raspolaganju je dizelaš od 170 konja koji je vrlo agilan već pri 1.700 obrtaja, a na vrhu ponude je turbobenzinac od dva litra sa 260 KS. Uz ovu verziju se dobija i pogon na sve točkove opremljen takozvanim vektoringom momenta, koji usklađuje razlike u brzini između točkova i donosi veću stabilnost. Takođe, uz ovaj motor ide i i ekstremno kompaktni osmostepeni automatsi mjenjač koji proizvodi japanski Aisin. Promjene stepena prenosa su tečne, ali snažan motor često traži brže šaltovanje, što možete da mu obezbijedite putem polugica iza volana.

Bonus video: