Na Topolici će da hrane stotinak gladnih ljudi

Ona ističe da je ideja proistekla iz dosadašnjih aktivnosti Fejsbuk grupe “Žene Bara kuvaju srcem” koja je za kratko vrijeme okupila 4.000 članica iz Bara i iz drugih gradova, a koje su u saradnji sa Crvenim krstom Bara kuvale i dopremale obroke za starije i iznemogle sugrađane
352 pregleda 13 komentar(a)
Narodna kuhinja Bar Karitas, Foto: Radomir Petrić
Narodna kuhinja Bar Karitas, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.11.2018. 19:18h

Bar je za crnogorske prilike bogat grad, ali će na Topolici od ponedjeljka početi sa radom narodna kuhinja.

Tu inicijativu je nevladino udruženje “Žene Bara” uspjelo da skoro isključivo svojim snagama i donacijama građana iznese do pozitivnog ishoda za nešto manje od dva i po mjeseca.

Brojni nevoljnici i usamljene starije osobe topli obrok su godinama unazad imali zahvaljujući Karitasu Barske nadbiskupije.

“Narodna kuhinja će spremati obroke za 65 osoba sa evidencije Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, kao i za još tridesetak lica koja nisu na tim listama, a koja smo do sada pomagali na ovaj način. Spremaće se obroci za ukupno stotinu osoba”, kazala je “Vijestima” predsjednica NVU Ljiljana Vujović.

Ona ističe da je ideja proistekla iz dosadašnjih aktivnosti Fejsbuk grupe “Žene Bara kuvaju srcem” koja je za kratko vrijeme okupila 4.000 članica iz Bara i iz drugih gradova, a koje su u saradnji sa Crvenim krstom Bara kuvale i dopremale obroke za starije i iznemogle sugrađane.

“Kuvalo se do 15. juna, a s obzirom na to da je akcijom bilo obuhvaćeno svega 47 osoba starije populacije, odlučile smo zvanično 25. avgusta da krenemo u otvaranje narodne kuhinje na Topolici kojom želimo obuhvatiti mnogo veći broj korisnika, prvenstveno djece i samohranih majki, ali i i svih ostalih kategorija stanovništva koje su u potrebi. Nažalost, u Baru ima gladnih ljudi”.

U proteklih 15 godina u Caritasovom centru svakodnevno se pripremao ručak za starije u stanju socijalne potrebe.

U kuhinji u kojoj sa ljubavlju kuvaju “naše Vera i Rozalija”, do sada je pripremljeno više od 50.000 obroka.

PR menadžer Karitasa Sanja Rakić priča za “Vijesti” da je topli obrok dostupan korisnicima u Caritasovom centru, a da ručak nose korisnicima koji zbog narušenog zdravlja ne mogu da dođu.

“Ovaj obrok koji svakodnevno dobijam od Caritasa znači mi mnogo i jedina je podrška koju imam u ovim teškim danima koje živim već godinama, prepuštena sama sebi, bez hrane u frižderu koju bih mogla da spremim, ali i bez snage u nogama da stojim pored šporeta”, kaže Sojka Karanikić.

Obroke iz topoličke narodne kuhinje dijelu starih lica nosiće gerontodomaćice.

Vujović kaže da će biti dijeljeni svakog radnog dana od 11:30-13 sati.

“Radićemo svakim radnim danom, a obroke ćemo petkom pojačavati, davati koliko se može i neku konzerviranu hranu”.

Rakić ističe da starija lica spadaju u najugroženije kategorije u državi, zbog čega Caritas već 20 godina realizuje različite aktivnosti da im unaprijedi kvalitet života, a usluga pripreme toplog obroka dio je programa “Njega starih lica” od 2003. kada je opremljena kuhinja u centru.

Hrana je namijenjena prvenstveno starima, ali za 15 godina nebrojeno puta je pripremljena svim gladnim koje je put nanio u Caritasov centar.

Vujović veli da će na Topolici prvih mjesec dana u kuhinji volontirati članice NVU, a onda se nadaju da bi od decembra “i preraspodjele budžeta” ipak dobile neka sredstva iz državne kase, da bi mogle u kuhinji pokriti “bar dva” radna mjesta.

“To bi bile majke sa više djece, žene koje su invalidi, tako bismo pomogli i da se sa biroa rada skinu makar dvije žene. Ističem da nam je do sada od institucija jednokratnom uplatom pomoglo samo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, sve ostalo - od rente prostora i nabavke večeg dijela inventara - same smo prikupile ličnim zalaganjem, prodajom suvenira, ili dobile kroz donacije građana”. Vujović kaže da je sav prihod od prodaje svoje prve knjige “Niti” usmjerila u narodnu kuhinju.

U Karitasu bi i više kuvali da je donacija

Koordinator aktivnosti Karitasa Barske nadbiskupije Marko Đelović ukazuje da bi se kod njih broj obroka mogao povećati, ali da su neophodne donacije.

“Trenutno se u našoj kuhinji priprema tridesetak obroka, a projektovani dnevni kapacitet kuhinje višestruko je veći. Broj pripremljenih obroka direktno zavisi od donacija koje su na raspolaganju za ovaj servis, pa zato i pozivamo sve koji mogu - da pomognu, kako bismo mogli povećati broj obroka i time obuhvatili veći broj korisnika”.

Lajons klubovi Slovenije podržali su rad narodnih kuhinja u toj državi tako što su sa menadžerima i vlasnicima najvećih marketa dogovorili da sva hrana koja se spremi i tokom dana ne proda, uveče hermetički zapakuje i podijeli.

Galerija

Bonus video: